Pangas se sladkokyselou omáčkou

45
- reklama -

Suroviny

pangasius
parmská šunka(anglická slanina, šunka)
libeček
bílý pepř
sůl
slunečnicový olej
na omáčku:
máslo
hladká mouka
voda
sůl
cukr krupice
balzamikový ocet
suché bílé víno
kůra z citrónu
na bramborovou kaši:
brambory typ B nebo C
sůl
kurkuma
libeček
máslo
mléko

Postup přípravy receptu

  1. Filátka pangasia pokapeme z obou stran citrónovou šťávou a necháme 20 minut odležet.


    Zobrazit celý recept

  2. Filé osušíme, osolíme, poklademe listy libečku, plátky parmské šunky, vytvoříme závitek, fixujeme párátky a nakrájíme na 1,5 cm plátky (viz foto). Ty napíchneme na jehlu nebo špejli a usmažíme v rozpáleném oleji (jako přírodní žízek).

  3. Osolené brambory dáme vařit, přidáme kurkumu a libeček.

  4. Uvařené brambory scedíme, libeček odstraníme, přilijeme vlahé mléko s rozpuštěným máslem, vyšleháme hladkou kaši, přidáme najemno nasekané lístky libečku a promícháme.

  5. V rozpuštěném másle necháme rozvonět hladkou mouku, zalijeme vodou, osolíme, postupně přiléváme víno a ocet, redukujeme a přiléváme, dokud nedosáhneme pořadované chuti a hustoty omáčky. V průběhu přilévání vína a octu přislazujeme a před dokončením přidáme nastrouhanou citrónovou kůru.

Poznámka od kuchařky

Zbytek parmské šunky jsem osmažil v oleji a použil na ozdobu spolu s glazovanou karotkou. Osmažená šunka byla křupavá jako brambůrky.