Suroviny
- pangasius
- parmská šunka(anglická slanina, šunka)
- libeček
- bílý pepř
- sůl
- slunečnicový olej
- na omáčku:
- máslo
- hladká mouka
- voda
- sůl
- cukr krupice
- balzamikový ocet
- suché bílé víno
- kůra z citrónu
- na bramborovou kaši:
- brambory typ B nebo C
- sůl
- kurkuma
- libeček
- máslo
- mléko
Postup přípravy receptu
-
Filátka pangasia pokapeme z obou stran citrónovou šťávou a necháme 20 minut odležet.
-
Filé osušíme, osolíme, poklademe listy libečku, plátky parmské šunky, vytvoříme závitek, fixujeme párátky a nakrájíme na 1,5 cm plátky (viz foto). Ty napíchneme na jehlu nebo špejli a usmažíme v rozpáleném oleji (jako přírodní žízek).
-
Osolené brambory dáme vařit, přidáme kurkumu a libeček.
-
Uvařené brambory scedíme, libeček odstraníme, přilijeme vlahé mléko s rozpuštěným máslem, vyšleháme hladkou kaši, přidáme najemno nasekané lístky libečku a promícháme.
-
V rozpuštěném másle necháme rozvonět hladkou mouku, zalijeme vodou, osolíme, postupně přiléváme víno a ocet, redukujeme a přiléváme, dokud nedosáhneme pořadované chuti a hustoty omáčky. V průběhu přilévání vína a octu přislazujeme a před dokončením přidáme nastrouhanou citrónovou kůru.
Poznámka od kuchařky
Zbytek parmské šunky jsem osmažil v oleji a použil na ozdobu spolu s glazovanou karotkou. Osmažená šunka byla křupavá jako brambůrky.