Suroviny
- Vepřová panenka ( množství podle počtu osob)
- plátková slanina
- máslo
- čerstvé bylinky ( petrželka, bazalka, rozmarýn nebo tymián), kdo co rád
- olej
- Na švédskou studenou omáčku:
- 1 jablko
- 1 polévková lžíce křenu
- 1 polévková lžíce majonézy
- 100 ml bílého vína
- špetka cukru
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme bylinkové máslo. Do změklého másla vmícháme na jemno posekané bylinky a špetku soli. Necháme v lednici opět mírně ztuhnout.
-
Panenku očistíme a nakrájíme na špalíky, osolíme, opepříme. Do každého kousku masa vytvoříme ostrým nožem shora otvor a naplníme jej bylinkovým máslem. Špalíky omotáme slaninou a upevníme provázkem.
-
Na omáčku nastrouháme nahrubo jablko, zalijeme vínem a dusíme, dokud se tekutina nevstřebá a nevypaří. Necháme vychladnout, poté přimícháme majonézu a křen, dochutíme cukrem, solí a pepřem. Necháme v lednici vychladit.
-
Maso opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, tak 2 minuty z každé strany, nejprve naplněnou stranou dolů. A pokusíme se opéct i slaninu z boku.
-
Maso vyjmeme, uchováme v teple. Z výpeku slijeme přebytečný tuk, podlijeme cca 2 lžíce vody a necháme rozpustit připečené kousíčky. Nakonec přidáme i trochu bylinkového másla, kterým na talíři přelijeme maso.
Před podáváním odstraníme z masa provázek.
Poznámka od kuchařky
Švédskou omáčku jsem našla na stránkách Apetitu
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/