Panenka s bylinkovým máslem a švédskou omáčkou

50
- reklama -

Suroviny

Vepřová panenka ( množství podle počtu osob)
plátková slanina
máslo
čerstvé bylinky ( petrželka, bazalka, rozmarýn nebo tymián), kdo co rád
olej
Na švédskou studenou omáčku:
1 jablko
1 polévková lžíce křenu
1 polévková lžíce majonézy
100 ml bílého vína
špetka cukru
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme bylinkové máslo. Do změklého másla vmícháme na jemno posekané bylinky a špetku soli. Necháme v lednici opět mírně ztuhnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Panenku očistíme a nakrájíme na špalíky, osolíme, opepříme. Do každého kousku masa vytvoříme ostrým nožem shora otvor a naplníme jej bylinkovým máslem. Špalíky omotáme slaninou a upevníme provázkem.

  3. Na omáčku nastrouháme nahrubo jablko, zalijeme vínem a dusíme, dokud se tekutina nevstřebá a nevypaří. Necháme vychladnout, poté přimícháme majonézu a křen, dochutíme cukrem, solí a pepřem. Necháme v lednici vychladit.

  4. Maso opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, tak 2 minuty z každé strany, nejprve naplněnou stranou dolů. A pokusíme se opéct i slaninu z boku.

  5. Maso vyjmeme, uchováme v teple. Z výpeku slijeme přebytečný tuk, podlijeme cca 2 lžíce vody a necháme rozpustit připečené kousíčky. Nakonec přidáme i trochu bylinkového másla, kterým na talíři přelijeme maso.
    Před podáváním odstraníme z masa provázek.

Poznámka od kuchařky

Švédskou omáčku jsem našla na stránkách Apetitu

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/