Suroviny
- vepřová panenka
- sušené švestky
- drcený pepř
- sůl
- tymián
- olivový olej
- 2 lžíce povidel
- máslo
- brambory
- smetana ke šlehání
- 125 ml mléka
- lžička strouhaného muškátového oříšku
- stroužek česneku
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou panenku omyjeme, osušíme a prořízneme do ní kapsu, do které vložíme sušené švestky.
-
Maso upevníme špejlí, obalíme v drceném pepři, osolíme a opečeme po všech stranách na olivovém oleji.
-
Až se maso opeče, dáme ho dopéct do rozehřáté trouby na 180°C.
-
Hotovou panenku vyndáme z výpečku a vložíme do trouby, aby byla v teple.
-
Do výpečku přidáme povidla a necháme je rozpustit, chvíli povaříme a nakonec přidáme kousek másla, dle chutí dosolíme.
-
Oloupané a na slabé plátky nakrájené brambory vložíme do misky, ve které je smícháme s pepřem, solí, muškátovým oříškem, česnekem a tymiánem. Zapékací nádobu vymažeme olivovým olejem, do ní naskládáme brambory na plátky a zalijeme smetanou s mlékem.
-
Brambory dáme do předehřáté trouby a pečeme do změknutí.