Panenka plněná sušenými švestkami s gratinovanými bramborami

59
- reklama -

Suroviny

vepřová panenka
sušené švestky
drcený pepř
sůl
tymián
olivový olej
2 lžíce povidel
máslo
brambory
smetana ke šlehání
125 ml mléka
lžička strouhaného muškátového oříšku
stroužek česneku

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou panenku omyjeme, osušíme a prořízneme do ní kapsu, do které vložíme sušené švestky.


    Zobrazit celý recept

  2. Maso upevníme špejlí, obalíme v drceném pepři, osolíme a opečeme po všech stranách na olivovém oleji.

  3. Až se maso opeče, dáme ho dopéct do rozehřáté trouby na 180°C.

  4. Hotovou panenku vyndáme z výpečku a vložíme do trouby, aby byla v teple.

  5. Do výpečku přidáme povidla a necháme je rozpustit, chvíli povaříme a nakonec přidáme kousek másla, dle chutí dosolíme.

  6. Oloupané a na slabé plátky nakrájené brambory vložíme do misky, ve které je smícháme s pepřem, solí, muškátovým oříškem, česnekem a tymiánem. Zapékací nádobu vymažeme olivovým olejem, do ní naskládáme brambory na plátky a zalijeme smetanou s mlékem.

  7. Brambory dáme do předehřáté trouby a pečeme do změknutí.