Suroviny
- 500 g vepřové panenky
- 2 větší červená jablka
- Na marinádu:
- olivový olej (cca 6 lžic)
- hořčice Amora (cca 2 lžíce)
- sušený medvědí česnek (nebo bazalka)
- pepř
- sůl
- 2 PL másla
- 2-3 PL sušených rajčátek
- Na dušení:
- 2 PL olivového oleje
- 2 pokrájené šalotky
- 2 stroužky česneku
- 180 g lusků cukrového hrášku
- 2 mrkve (pokrájené na malé kousky)
- libeček (nebo petrželka)
- sůl
- (citronová šťáva) z 1 citrónu
- zeleninový vývar
Postup přípravy receptu
-
Maso kuchyňsky upravíme a nakrájíme na cca 2 cm plátky, jemně naklepeme a nařízneme okraje, prosolíme a dáme do menší misky. Smícháme olivový olej s hořčicí, medvědím česnekem (nebo bazalkou), pepřem a přidáme 2 PL sušených rajčátek. Touto marinádou maso přelijeme a promícháme. Misku s masem uzavřeme a dáme odležet do lednice na 2-3 hodiny.
-
Maso vložíme s pekáčkem do trouby, posypeme čtvrtkami jablek, podlijeme trochou vývaru a pečeme doměkka.
-
Asi 15 minut před vyndáním masa z trouby, přidáme plátky másla.
-
Mezitím si při pečení masa připravíme zeleninu:
V hrnci rozehřejeme olivový olej, vmícháme pokrájenou šalotku a orestujeme. Vložíme pokrájený česnek, zamícháme a přidáme mrkev, pokrájenou na špalíčky. Dusíme s trochou vývaru doměkka. Po chvíli přidáme pokrájené lusky cukrového hrášku a ještě chvíli dusíme. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme, přisypeme nasekaný libeček nebo petrželku a ještě 5 minut podusíme.
Poznámka od kuchařky
Panenku i zeleninu podáváme s opečeným bramborem.