Suroviny
- 1 celá vepřová panenka
- 1 listové těsto
- 10 dkg anglické slaniny
- 10 bílých chřestů
- 2 velké žampiony
- pepř
- sůl
- 10 dkg másla
- citron
- 1 vejce
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto rozvalíme. Na těsto položíme anglickou slaninu, potřeme houbovým pyré. Pyré vyrobíme tak, že hodíme do mixéru nakrájený žampion, přilijeme trochu oleje, posolíme, opepříme.
-
Na houbovou pastu položíme panenku, kterou jsme posolili a popepřili. Zabalíme do těsta a těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do předehřáté trouby na 200 °C. Pečeme asi 25 minut.
-
Oloupaný chřest vaříme v osolené vodě se špetkou cukru, plátkem másla a kolečkem citrónu. Podle tloušťky výhonků (pazochů) postačí doba 7 až 12 minut na jeho změknutí. Po uvaření chřest nesmíte ponořit do studené vody, jako se to dělá např. s brokolicí, která pod ledovou koupelí zazáří. Chřest by ztratil všechny vitamíny a oslabila by se jeho chuť. Chřest zabalíme na konec do šunky.