
- reklama -
Suroviny
- 250 květů pampelišky
- 1 citron (pokud možno chemicky neošetřený nebo alespoň dobře omytý)
- 1 kg třtinového cukru very dark
- 1 l vody
Postup přípravy receptu
-
Květy zalijeme vodou (já neproplachuji, jen nechám chvíli rozložené, aby z toho vylezlo vše živé. Přidáme citron nakrájený na kolečka, uvedeme do varu a vaříme 10 minut.
-
Necháme 24 hodin uležet. Pak přecedíme přes plátýnko, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí asi 1,5 hodiny.
-
Slijeme do lahviček, pevně zavíčkujeme, otočíme na 5 min víčkem dolů. Pak otočíme zpět a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Tahle varianta je sice trošku dražší, třtinový cukr je poněkud nákladnější, zato ale medík získá výbornou chuť a vůni, krásnou tmavou barvu a hlavně spoustu hodnotných látek obsažených v melase, která je součástí třtinového cukru.
Z uvedeného množství mám 5 skleniček.
Kuchařka: Lenunka