Pampeliškový med do čaje i na chléb

69
- reklama -

Suroviny
1 dávka (asi pět skleniček)

300 květů pampelišek
1 litr vody
1 kg cukru
2 citrony

Postup přípravy receptu

  1. Natrhané květy necháme asi hodinku ležet, aby z nich vylezli broučci, pak je dáme do hrnce, přilijeme jeden litr vody, dva na plátky nakrájené citrony a povaříme asi deset minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Svařené bylinky odstavíme a necháme do druhého dne louhovat.

  3. Výluh přecedíme, přidáme cukr a vaříme do požadované hustoty. Hotový med ještě teplý vlijeme do skleniček.

Poznámka od kuchařky

Hadí mlíčí, Pleška nebo Lucerny, tak se lidově nazývá pampeliška, neboli smetanka. Její účinky jsou detoxikační a pomáhá při zažívacích potížích. 🙂