
Suroviny
- 1500 g hovězího krku
- 500 g cibule
- 180 g sádla
- 2 zelené papriky
- 1 velká kulatá červená paprika
- 1 ČL drcených chilli papriček
- špetka Kayenského pepře
- špetka saturejky
- 2 – 3 čajové lžičky červené sypké papriky
- čerstvý mletý pepř
- sůl
- drcený kmín
- majoránka
- 2 stroužky česneku
- 1 malý rajský protlak
- mouka hladká na záklechtku
- vývar na podlévání
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si dáme vařit kosti s libečkem a solí a česnekem na vývar na podlití.
-
Hovězí krk kuchyňsky upravíme a nakrájíme na kostky (cca 3 cm). Do hlubší nádoby dáme rozehřát sádlo, přidáme na drobné kostičky pokrájené cibule a restujeme do růžovo-hnědé barvy. Přisypeme oloupané česnekové plátky a necháme pěkně rozvonět.
-
Vložíme zprudka orestovat pokrájené hovězí maso, aby se pěkně zatáhlo. Přidáme saturejku, Kayenský pepř, červenou sypkou papriku, rajský protlak, drcený kmín, čerstvý mletý pepř a dusíme doměkka. Podléváme připraveným vývarem.
-
Když je maso poloměkké, přidáme na proužky pokrájenou zelenou a červenou papriku, drcené sušené chilli papričky, podlijeme opět vývarem a dál dusíme až do vysmahnutí guláše.
-
Pokud je potřeba a když se nám zdá, že guláš není hustý, tak v hrnku s vlažným vývarem rozkvrdláme hladkou mouku a metličkou zašleháme za stálého míchání ke šťávě k masu.
-
Přidáme podle potřeby sůl, majoránku, dál dochutíme kořením podle potřeby a ještě chvíli promícháváme a necháme dál dojít (cca 10 minut). Podáváme s knedlíkem, nebo se širokými nudlemi.
Poznámka od kuchařky
Guláš si vařil dnes manžel sám. Má na to jen prý svůj postup, takže jsem šla stranou..