![Palačinky zdravě, chutně a hospodárně_5ffa311a9f8c3.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/palacinky-zdrave-chutne-a-hospodarne_5ffa311a8ce06.jpeg)
Suroviny
24 ks
- 4 vejce
- 80 g cukru
- 4oo g hladké mouky
- 1 l mléka
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
V mléce postupně rozšleháme vejce a cukr, posolíme a potom zasypáváme mouku. Vše řádně prošleháme do „řídkohustšího“ těstíčka.
-
Necháme cca čtvrt hodiny mouku hydratovat.
-
Pánev s nepřilnavým povrchem zakápneme olejem a těsto naléváme malou sběračkou a otáčením pánve ho rozlijeme po celém povrchu. Palačinky musí být tenké jako papír.
-
Po upečení po jedné straně palačinku po stranách uvolníme obracečkou a obrátíme. Upečeme i po druhé straně.
-
Ještě horké potřeme polovinu palačinky řidší marmeládou a stočíme do ruličky.
Poznámka od kuchařky
Pokud by se těsto špatně rozlévalo po pánvi, tak zředíme mlékem (je totiž otázkou zda je v krabicovém mléce opravdu litr). My jsme cca 2 dcl přidávali. Jinou variantou náplně je tvaroh rozmíchaný zakyslou smetanou a přislazený, plus kompotované jahody.
Nejlépe se pracuje v tandemu. Jeden smaží a druhý potírá a stáčí.
Podle: Kolektiv autorek: Vaříme zdravě chutně a hospodárně, Avicenum, zdravotnické nakladatelství, Praha 1960