Palačinky zdravě, chutně a hospodárně

43
- reklama -

Suroviny
24 ks

4 vejce
80 g cukru
4oo g hladké mouky
1 l mléka
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. V mléce postupně rozšleháme vejce a cukr, posolíme a potom zasypáváme mouku. Vše řádně prošleháme do „řídkohustšího“ těstíčka.


    Zobrazit celý recept

  2. Necháme cca čtvrt hodiny mouku hydratovat.

  3. Pánev s nepřilnavým povrchem zakápneme olejem a těsto naléváme malou sběračkou a otáčením pánve ho rozlijeme po celém povrchu. Palačinky musí být tenké jako papír.

  4. Po upečení po jedné straně palačinku po stranách uvolníme obracečkou a obrátíme. Upečeme i po druhé straně.

  5. Ještě horké potřeme polovinu palačinky řidší marmeládou a stočíme do ruličky.

Poznámka od kuchařky

Pokud by se těsto špatně rozlévalo po pánvi, tak zředíme mlékem (je totiž otázkou zda je v krabicovém mléce opravdu litr). My jsme cca 2 dcl přidávali. Jinou variantou náplně je tvaroh rozmíchaný zakyslou smetanou a přislazený, plus kompotované jahody.

Nejlépe se pracuje v tandemu. Jeden smaží a druhý potírá a stáčí.

Podle: Kolektiv autorek: Vaříme zdravě chutně a hospodárně, Avicenum, zdravotnické nakladatelství, Praha 1960