
Suroviny
- 100 g tmavé teffové mouky
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 230-250 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin umícháme řídké palačinkové těsto. Necháme ho alespoň 20 minut odpočinout.
-
Pánvičku lehce vytřeme olejem, rozehřejeme a po celé ploše rozetřeme tenkou vrstvu těsta (krouživým pohybem pánvičky by se mělo samo rozlít do stran).
-
Usmažíme z obou stran.
-
Podáváme např. s džemem (výborný je jahodový), švestkovými povidly, nutelou nebo jen posypané moučkovým cukrem a pokapané citronovou šťávou (výborná kombinace, na kterou mě naučily děti v Anglii).
Poznámka od kuchařky
Palačinky jsou trochu lámavé, nedařilo se mi je rolovat ani skládat, ale chuťově jsou moc dobré a navíc nutričně opravdu výživné, proto se dělím o recept.
Teff je jednoletá travina pocházející z Etiopie. Zde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných obilovin. Název pochází z ahmarského slova teffa (ztracený). Toto označení je velmi výstižné, zrníčka teffu totiž měří jen 0.5-1.0 mm. Teff je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vápník a železo. Neobsahuje lepek, je tedy vhodný pro celiaky a díky příznivému obsahu živin také pro diabetiky. Vaří se ve čtyřnásobku tekutiny, vody nebo mléka.
V nedávné době u nás uvedla teff na trh firma Adveni medical. V jejich nabídce je nejen teff a teffová mouka, ale také mnoho dalších zajímavých surovin (http://www.advenimedical.cz).
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.