Palačinky z kosmatic – černého bezu.

103
- reklama -

Suroviny
3 ks oprůměru 240 mm

500 ml (1/2 litru) mléka
1 vejce
cca 9-10 lžic polohrubé mouky
sůl
olej na smažení
pořádný pugét květů kosmatice

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem uděláme amoletové (palačinkové)těsto, ale slané.

  2. Pečlivě smícháme mouku v mléce s rozvedlaným vejcem a osolíme.

  3. Nyní se u nás dělají palačinky dvojím způsobem.
    Starší způsob – Květ kosmatic se sváže za stonky cca po 5ks a máčí se v těstě. Ihned se dá na rozpálený amoletník s olejem. Když už je téměř z jedné strany osmažený (růžový), ustřihají se přečnívající stonečky kocmatic a běžně se palačinka obrátí a osmaží se i z druhé strany.

  4. Novější a nyní více používaný způsob. – Květy kosmatic se ustřihají, aby na kvítkách nebyly dlouhé stonky(max.5mm) a co kdo rád se vmíchají do palačinkového těsta. Pak se smaží jako každá jiná palačinka, akorát, že palačinky jsou silnější.

    PODÁVÁNÍ.- U nás se jí s čalamádou, kečupem, okurkami, červenou řepou,a pod.

Poznámka od kuchařky

Tyto palačinky jak tato větší, nebo dělané menší jako na lívance se hodí i jako příloha k různým jídlům. Sami jistě uvážíte.