
Suroviny
12 kusů
- 2 střední červené řepy předem uvařené a vychladlé
- 400 – 500 ml mléka
- 150 g hladké mouky
- půl prášku do pečiva
- 2 celá vejce
- 2 stroužky česneku
- půl lžičky granulovaného česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička soli
- Náplň:
- 2 sýry typu Palouček
- 1 pomazánkové máslo
- 2 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu
- špetka soli
- pepř podle chuti
- 1 lžíce jemně nastříhané pažitky
Postup přípravy receptu
-
Oloupanou řepu rozmixujeme, přidáme rozšlehaná vejce, olej, česnek, sůl a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Postupně přiléváme mléko a přitom metličkou prošleháváme do hustoty klasického palačinkového těsta. Necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Každá mouka jinak saje a pokud by těsto moc zhoustlo, ještě přidáme mléko dle potřeby.
-
Než těsto odpočine, smícháme sýry s ostatními surovinami, vidličkou vytvoříme hustou hladkou náplň a odložíme do chladu.
-
Na nepřilnavou pánev bez použití tuku dáváme malou naběračkou těsto, které rozetřeme a na teplotním stupni 4 upečeme postupně 12 ks palačinek. Obracíme, když se tvoří bublinky, jde to velmi rychle a lehce. Hotové vychladlé palačinky natřeme náplní, stočíme a necháme v chladu ztuhnout, pak se lépe krájí.
-
Podáváme nakrájené na špalíky se zeleninou.
Poznámka od kuchařky
Stejným způsobem dělám i špenátové, plněné vaječnou pomazánkou jako pestré pohoštění např. o Velikonocích.
Náplně můžete použít podle své chuti sýrové, česnekové i jiné.









