Palačinky z červené řepy

86
- reklama -

Suroviny
12 kusů

2 střední červené řepy předem uvařené a vychladlé
400 – 500 ml mléka
150 g hladké mouky
půl prášku do pečiva
2 celá vejce
2 stroužky česneku
půl lžičky granulovaného česneku
2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžička soli
Náplň:
2 sýry typu Palouček
1 pomazánkové máslo
2 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu
špetka soli
pepř podle chuti
1 lžíce jemně nastříhané pažitky

Postup přípravy receptu

  1. Oloupanou řepu rozmixujeme, přidáme rozšlehaná vejce, olej, česnek, sůl a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Postupně přiléváme mléko a přitom metličkou prošleháváme do hustoty klasického palačinkového těsta. Necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Každá mouka jinak saje a pokud by těsto moc zhoustlo, ještě přidáme mléko dle potřeby.

  2. Než těsto odpočine, smícháme sýry s ostatními surovinami, vidličkou vytvoříme hustou hladkou náplň a odložíme do chladu.

  3. Na nepřilnavou pánev bez použití tuku dáváme malou naběračkou těsto, které rozetřeme a na teplotním stupni 4 upečeme postupně 12 ks palačinek. Obracíme, když se tvoří bublinky, jde to velmi rychle a lehce. Hotové vychladlé palačinky natřeme náplní, stočíme a necháme v chladu ztuhnout, pak se lépe krájí.

  4. Podáváme nakrájené na špalíky se zeleninou.

Poznámka od kuchařky

Stejným způsobem dělám i špenátové, plněné vaječnou pomazánkou jako pestré pohoštění např. o Velikonocích.

Náplně můžete použít podle své chuti sýrové, česnekové i jiné.