
Suroviny
- 30 g pohankové mouky
- 30 g mouky z černé rýže (Adveni)
- 150 ml rostlinného mléka
- špetka prášku do pečiva
- špetka soli
- případně lžička cukru pro sladkou variantu
Postup přípravy receptu
-
Obě mouky promícháme s práškem do pečiva a solí, případně i s cukrem. Poté přilijeme mléko a umícháme řidší hladké těsto bez hrudek. Necháme ho asi 30 minut odpočinout.
-
Rozehřejeme nepřilnavou pánev a na první palačinku ji lehce vytřeme olejem (používám kokosový). Doprostřed pánve nalijeme trochu těsta a rozetřeme ho do krajů. Smažíme, až kraje ztuhnou, poté palačinku otočíme a osmažíme ještě z druhé strany.
-
Na další palačinky už olej do pánve nepřidávám.
Poznámka od kuchařky
Ač bez vajec, jsou tyto palačinky krásně pružné a můžete je bez obav překládat i rolovat. Hodí se jak na sladké, tak na slané použití.
Mouku z černé rýže nedávno uvedla na trh moje oblíbená firma Adveni Medical: http://www.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-plo…
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.