
Suroviny
10-12 ks-podle velikosti pánvičky
- Na palačinkové těsto:
- 300 ml kefíru
- 300 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 3 kl moučkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- špetka soli
- tuk na smažení
- na náplň
- rybízová marmeláda
- 400 g jahod
- 3 pl moučkového cukru
- šlehačka nebo zakysaná smetana
Postup přípravy receptu
-
Všechny uvedené suroviny na palačinkové těsto v hlubší nádobě a nejlépe ručním elektrickým šlehačem na stupeň 1 důkladně promícháme a necháme 20minut odpočinout.
-
Na pánvi rozpálíme slabou vrstvu oleje, naběračkou nalijeme tenkou vrstvu odpočatého těsta a cca 1 a půl minutky smažíme.
-
Pak palačinku otočíme na druhou stranu a dosmažíme.
-
Jahody opláchneme, pár odložíme bokem na závěrečné dozdobení a zbytek nakrájíme na menší kousky. Zasypeme cukrem a šťouchátkem na bramborovou kaši(nebo vidličkou)rozmačkáme.
-
Hotové palačinky slabě namažeme marmeládou, pokapeme rozmačkanými jahodami s cukrem a přehneme do nám vyhovujícího tvaru.
-
Dozdobíme zbytkem rozmačkaných jahod s cukrem, odloženými jahodami, šlehačkou, nebo zakysanou smetanou.
Poznámka od kuchařky
Já jsem do vnitřku každé palačinky ještě přidala šlehačku, do některé zakysanku a teprve pak zabalila.Byly krásně šťavnaté a moc dobré:-)
Receptíků na palačinky je tady hodně, já přidávám svou kefírovou verzi,která je opravdu krásně vláčná.