Palačinkový knedlík podle mojí prababičky

73
- reklama -

Suroviny

6 větších palačinek
50 g másla
3 vejce
50 g parmazánu
asi 200 g šunky
trochu nasekané petrželky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Upečeme 6 větších palačinek podle svého osvědčeného receptu. (Já dělám palačinky ze 2 vajec, 250 ml vody, 250 ml mléka, špetky soli a hladké mouky podle potřeby)
    2 palačinky odložíme stranou a zbylé 4 nakrájíme na nudličky.

  2. Máslo necháme v teple hodně změknout, pak k němu přidáme vejce, nastrouhaný parmazán, nadrobno nakrájenou šunku a vmícháme i nasekané palačinky. Vše dochutíme solí, pepřem a petrželkou.

  3. Velký plátěný ubrousek nebo utěrku namočíme do vody, dobře vyždímáme a pomažeme silněji máslem.
    Pak na to položíme jednu odloženou palačinku, na ni rozložíme připravenou směs a navrch dáme druhou celou palačinku. Pak ubrousek svineme do válečku, snažíme se ho hodně utáhnout, konce zavážeme a knedlík dáme vařit do osolené vody asi na 50 minut.

  4. Pak ho vyndáme, opatrně vybalíme z ubrousku a nejlépe nití nakrájíme na plátky.
    Podáváme se špenátem.

Poznámka od kuchařky

Recept je ze sešitku, po mé prababičce, která se narodila 1869.

Prababička píše, že knedlík vaříme 1 hodinu, já jsem ho vytáhla po 50 minutách a byl už hotový.

Knedlík je opravdu dobrý, jen příště bych se snažila syrový v ubrousku ještě více utáhnout, bála jsem se, aby mi nepraskl, kdybych ho moc utáhla, příště už se bát nebudu :o)