
Suroviny
- vepřové plíčky
- vepřový jazyk
- srdíčko
- celý pepř
- bobkový list
- nové koření
- tymián
- sůl
- sádlo
- máslo
- hladká mouka
- 1 sladká smetana
- ocet
- cukr
- (*do polévky ze zbytků: kroupy -používám č.10-, majoránka, česnek, mletý pepř)
Postup přípravy receptu
-
Očistěné vnitřnosti dáme vařit do osolené vody.
-
Vznikající šum při začátku vaření sebereme.
-
Přidáme všechno koření a vaříme do měkka.
-
Uvařený jazyk vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme.
-
Plíčky necháme mírně vychladnout, ručně je „rozebereme“ – oddělíme od průdušnic.
-
Nasekáme na drobné kousky a jazyk se srdíčkem nakrájíme na menší plátky.
-
Z másla a sádla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme přecezeným vývarem a provaříme. Přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali takové množství mouky, abychom docílili správné hustoty omáčky.
-
Podle chuti přidáme cukr a ocet, necháme chvíli probublat, přidáme nakrájené vnitřnosti, prohřejeme a podáváme s kynutým knedlíkem.
-
Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka.
Poznámka od kuchařky
Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.
O tento recept mě požádala „PIPRE“ – Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.









