Pajšl – plíčky na smetaně

280
- reklama -

Suroviny

vepřové plíčky
vepřový jazyk
srdíčko
celý pepř
bobkový list
nové koření
tymián
sůl
sádlo
máslo
hladká mouka
1 sladká smetana
ocet
cukr
(*do polévky ze zbytků: kroupy -používám č.10-, majoránka, česnek, mletý pepř)

Postup přípravy receptu

  1. Očistěné vnitřnosti dáme vařit do osolené vody.

  2. Vznikající šum při začátku vaření sebereme.

  3. Přidáme všechno koření a vaříme do měkka.

  4. Uvařený jazyk vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme.

  5. Plíčky necháme mírně vychladnout, ručně je „rozebereme“ – oddělíme od průdušnic.

  6. Nasekáme na drobné kousky a jazyk se srdíčkem nakrájíme na menší plátky.

  7. Z másla a sádla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme přecezeným vývarem a provaříme. Přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali takové množství mouky, abychom docílili správné hustoty omáčky.

  8. Podle chuti přidáme cukr a ocet, necháme chvíli probublat, přidáme nakrájené vnitřnosti, prohřejeme a podáváme s kynutým knedlíkem.

  9. Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka.

Poznámka od kuchařky

Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.

O tento recept mě požádala „PIPRE“ – Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.