
Suroviny
- 220-230 g vody
- lžička cukru
- 45 g oleje
- 50 g zakysané smetany (14%)
- 400 g hladké mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 1,5-2 lžičky soli
- 10 g čerstvého droždí
- na provalování:
- 50 g sádla
- 50 g mletých škvarků
- na povrch před pečením:
- vejce
- kmín
- hrubozrnná sůl
Postup přípravy receptu
-
Z trochy vody, mouky, cukru a všeho droždí (všechno z předem odvážených, nachystaných surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20-25 minut v teple pracovat.
Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme příjemné těsto, které necháme chvili podkynout. -
Těsto rozválíme, potřeme směsí změklého sádla a mletých škvarků, poskládáme a dáme kynout do lednice.
Po 30 minutách opět rozválíme, přeskládáme a necháme v lednici vykynout – i v chladném prostředí těsto kyne dobře. -
Vykynuté těsto rozválíme na výšku asi 1,5-2 cm a vykrájíme pagáčky, které uložíme na pech nakynout. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubou solí a kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/přibližně 15 minut).
Poznámka od kuchařky
Fotka je starší, kdysi jsem pagáčky vykrajovala – ale dnes si šetřím práci a zbavuji se odkrojků tím, že vyválené těsto rozkrájím na čtverečky – poradila magdalenka :))