
Suroviny
8-10 porcí
- 5-6 vepřových žebírek
- 8 kuřecích stehýnek
- 6 chipolatas
- 500-600 gr mušlí slávek
- 500 gr škeblí
- 10 zelených živých krabů (dodávají výbornou chuť)
- 300-400 gr kalamářů
- 300-500 gr krevet
- 10-20 ks langustinek (pokud seženete)
- 1 velká kapie (červená nebo zelená)
- 1 cibule
- 3 větší mrkve
- 1 konzerva zelených fazolových lusků (není nutné)
- 1 malá konzerva hrášku
- 2-3 gr šafrán (důležitý pro typickou chuť)
- 500 gr rajčatové omáčky v krabici či konzervě
- 800-900 gr rýže (nejlépe kulatá)
- sůl
- pepř
- 100 – 150 ml olivový a slunečnicový olej (půl na půl)
Postup přípravy receptu
-
Do veliké pánve speciálně určené na paellu dejte oba oleje. Do horkého oleje dáme opéct na velké kousky nakrájená žebírka, na 2-3 části nakrájená kuřecí stehýnka a nakrájené chipolatas. Pečeme zvolna dozlatova.
-
Vyjmeme maso a dáme stranou – do tuku nyní dáme na kolečka nakrájenou mrkev, a na velmi jemno nasekanou cibulí s paprikou (já je mixují najemno v mixéru). Pečeme zvolna asi 10 minut, pak přidáme na kousky (asi 2×2 cm) nakrajene kalamary (můžete použít mražená kolečka), pečeme asi 5 minut a přidáme krevety.Vse opékáme zvolna asi 10 minut, občas zamychame.
-
Mezitím dáme vařit vodu a do horké vody vhodíme živé kraby. Vaříme asi 5 minut. Vyjmeme, uloupame nožičky a šupinku na brisku.Vodu nevylit, použije se totiž na zalití masa, dává celému pokrmů spolu s kraby velice dobrou chuť.
-
Dáme zpět do pánve opečené kousky masa, zalijeme vodou z krabů, přidáme kraby, rajskou omáčku, šafrán, vše musí být tak akorát pod vodou, vše dobré zamícháme. Vaříme mírně asi 20-30 minut.
-
Pak přidáme rýži, hrášek, fazolové lusky, dobře promícháme, přiklopíme a necháme 5 minut. Znovu zamícháme, na povrch poklademe očištěné mušle a škeble, přiklopíme a necháme na mírném ohni 15-20 minut (v průběhu můžete občas ochutnat zdali je už ryze dost měkká). Mušle se nám pod pokličkou hezký otevřou. Pak vypneme oheň a necháme „dojít“, stále pod pokličkou asi 10 minut.
-
Paella by neměla být moc suchá, rýže musí být hezky šťavnatá – je-li nutno dolít trochu vody při vaření rýže, tak dolijeme.
-
Není nutno ji solit, mušle ji dodají slanou chuť.
-
Můžete nahradit kůře králíkem, můžete také přidat malé langousty či pálivé klobásky merguez, či chorizo – receptů je mnoho a každá paella je jiná. Teto se ve Španělsku říká „mixte“ protože je s plody z moře a masem dohromady.