
Suroviny
- Třetinkové linecké (na spodky):
- 10 dkg moučkového cukru
- 20 dkg tuku (může být i hera)
- 30 dkg hladké mouky
- Nemusí být:
- nastrouhaná citrónová kůra
- vanilka nebo vanilkový cukr
- Náplň:
- vlašské ořechy
- cukr
- rum
- bílek
- Poleva:
- čokoládová poleva v sáčku
Postup přípravy receptu
-
Linecké spodky (srdíčka): Do prosáté mouky můžeme (ale nemusíme!) přidat nastrouhanou citrónovou kůru (z chemicky neošetřeného citrónu) a vanilku nebo vanilkový cukr.
-
Všechny ingredience rychle spojíme. Těsto je tučné a má tendenci se v dlaních „topit“, proto ho dáme zabalené do fólie před vykrajováním odpočinout do lednice.
-
Ze ztuhlého těsta vždy odkrojíme malý kus, vložíme mezi nějakou fólii a vyválíme (díky fóliím nemusíme přidávat žádnou mouku a těsto se nelepí, když je hezky ztuhlé).
-
Vykrajujeme malá srdíčka (velikosti sousta) anebo jiné tvary, pak ale už nejde o ožralá srdíčka.
-
Upečeme v troubě dorůžova.
-
Náplň: Vlašské ořechy nastrouháme a přidáme jen trochu rumu (můžeme naředit), cukr (aby bylo sladké tak akorát) a přidáme trochu bílku, aby to drželo pohromadě.
-
Na vychlazené linecké tvary dáme lžící vždy trochu ořechové směsi (na lineckém spodku uděláme „kopeček“ – na malinkou velikost lineckého je tam ořechové směsi docela dost) a pocákáme polevou. Nedáváme do lednice, aby nm čokoláda v chladu nezešedla.
Poznámka od kuchařky
Neudávám množství na ořechovou náplň, záleží na vás, kolik ořechové směsi budete na cukrovíčku chtít a taky, jak moc rumu, kolik jste zvyklí cukroví sladit… atd.