Suroviny
- Zálivka:
- 2 vanilkové lusky
- 400 ml vody
- 150 g cukru
- 300 ml pomerančové šťávy (2-3 pomeranče)
- 1 citron
- 1 banán
- 30 g listů čerstvé bazalky bez stonků
- Ovoce:
- 1 jablko Granny Smith
- 2 kiwi
- 200 g meruněk oloupaných a vypeckovaných
- 200 g očištěných jahod bez stopek
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- Zmrzlina z jogurtu:
- 500 g bílého nejlépe řeckého jogurtu
- 100 g moučkového cukru
- 80 g smetany
Postup přípravy receptu
-
Zálivka: (tuto zálivku si připravíme minimálně 3 hodiny předem, anebo jeden den dopředu). Vanilkové lusky rozřízneme napůl a nožem seškrábneme semínka.
-
Vodu, cukr a vanilkové lusky se semínky dáme do kastrolu a na sporáku přivedeme k varu.
-
Když nám sirup přešel varem a cukr se rozpustil stáhneme ho z ohně, necháme zchladnout na pokojovou teplotu, vyndáme vanilkové lusky, přidáme pomerančovou šťávu a citron z kterého jsme okrájeli kůru i s bílou dužninou, nakrájeli ho na plátky a odstranili pecky. Pomocí mixéru rozmixujeme.
-
Banán oloupeme, nakrájíme na plátky a přidáme společně s lístky bazalky do mixéru. Vše opět rozmixujeme do hladké směsi.
-
Ovoce: oloupeme jablko, odstraníme jádřinec a nakrájíme ho na kousky, které potřeme nebo je ponoříme do citrónové šťávy, aby nám nezhnědlo.
-
Oloupeme kiwi a nakrájíme je na stejně velké kousky jako jablko.
-
Vypeckované a oloupané meruňky nakrájíme na stejné kousky.
-
Nakonec nakrájíme na kousky očištěné jahody.
-
Nakrájené ovoce přidáme do vychladlé zálivky. Jablko dáme i s citronovou šťávou.
-
Několik hodin necháme odpočinout v lednici.
-
Zmrzlina z jogurtu: smícháme všechny ingredience.
-
Pokud máme elektrický zmrzlinovač připravíme zmrzlinu v něm. V opačném připadě dáme směs na půl hodiny do mrazáku, promícháme a poté každých 15 minut směs opět promícháme, dokud není dostatečně krémová a tuhá.
-
Ovocný salát podáváme v misce s kopečkem jogurtové zmrzliny a ozdobené lístky bazalky.
Poznámka od kuchařky
Fotopostup zde: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/…