
Suroviny
- 1 kelímek zakysané smetany
- (měla jsem 190 g od Kunína)
- 1 kelímek polohrubé mouky
- 1 kelímek celozrnné mouky
- 1 kelímek mléka
- 0,5 kelímku rostlinného oleje
- 0,5 prášku do pečiva
- 1 lžička citronové kůry
- 3 lžíce kakaa
- 2 vejce
- ovoce
- drobenka
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme zakysanou smetanu, kelímek umyjeme a nadále používáme jako „měřidlo“. Postupně pomocí něj „odvážíme“ polohrubou i celozrnnou mouku, mléko a rostlinný olej. Přidáme prášek do pečiva, citrónovou kůru, kakao a vejce. Když jsem dělala koláč minulý týden pro sebe a kamarádku, těsto jsem skutečně nesladila. Dneska by mi to se zbytkem rodiny asi úplně neprošlo, takže jsem jej tentokrát osladila dvěma lžícemi agávového sirupu. Ale ovoce i drobenka jsou sladké dost, takže se toho skutečně nebojte. 🙂
-
Těsto zamícháme a nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Těsta moc není, já použila menší (23×33 cm), pokud byste chtěli dělat koláč na velký plech, doporučuji dvojnásobnou dávku.
-
Těsto poklademe ovocem, já měla tentokrát meruňky z Moravy. 🙂 Posypeme drobenkou. Já ji dělám od oka, tu dnešní bych popsala asi jako 1 cm másla, půl kelímku krupicového cukru a půl kelímku polohrubé mouky.