Ovocný koláč z těsta se zakysanou smetanou bez cukru

338
- reklama -

Suroviny

1 kelímek zakysané smetany
(měla jsem 190 g od Kunína)
1 kelímek polohrubé mouky
1 kelímek celozrnné mouky
1 kelímek mléka
0,5 kelímku rostlinného oleje
0,5 prášku do pečiva
1 lžička citronové kůry
3 lžíce kakaa
2 vejce
ovoce
drobenka

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme zakysanou smetanu, kelímek umyjeme a nadále používáme jako „měřidlo“. Postupně pomocí něj „odvážíme“ polohrubou i celozrnnou mouku, mléko a rostlinný olej. Přidáme prášek do pečiva, citrónovou kůru, kakao a vejce. Když jsem dělala koláč minulý týden pro sebe a kamarádku, těsto jsem skutečně nesladila. Dneska by mi to se zbytkem rodiny asi úplně neprošlo, takže jsem jej tentokrát osladila dvěma lžícemi agávového sirupu. Ale ovoce i drobenka jsou sladké dost, takže se toho skutečně nebojte. 🙂

  2. Těsto zamícháme a nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Těsta moc není, já použila menší (23×33 cm), pokud byste chtěli dělat koláč na velký plech, doporučuji dvojnásobnou dávku.

  3. Těsto poklademe ovocem, já měla tentokrát meruňky z Moravy. 🙂 Posypeme drobenkou. Já ji dělám od oka, tu dnešní bych popsala asi jako 1 cm másla, půl kelímku krupicového cukru a půl kelímku polohrubé mouky.