
Suroviny
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra, dle chuti
- cca 180 g cukru krupice, dle sladkosti ovoce
- 320 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva (necelý)
- 1 dl oleje
- 1 dl mléka
- cca 600 g sezónního nebo kompotovaného ovoce
- cca 250 g drobenky
Postup přípravy receptu
-
Ovoce omyjeme, dle použitého druhu vypeckujeme, odstopkujeme, odstraníme jádřince…
Remosku o průměru cca 33 cm vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
-
V míse vyšleháme celá vejce s cukry do husté pěny, ke které přilijeme olej s mlékem a za stálého míchání přisypeme mouku s kypřidlem a citronovou kůrou. Vše vymícháme v hladké těsto, které nalijeme do připravené remosky.
-
Na těsto nasypeme nebo naskládáme ovoce dle vlastní chuti (třešně, jahody, švestky, višně, meruňky, broskve…), které následně posypeme drobenkou, remosku zaklopíme, zapneme a pečeme cca 45 minut dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
-
Po vychladnutí pokrájíme a podáváme. Kdo zvolí kyselejší ovoce (rybíz, meruňky…), může ještě před podáváním posypat koláč moučkovým cukrem, ale nutné to není.
Poznámka od kuchařky
Koláč můžeme upéct i klasicky v troubě, kterou nejprve předehřejeme na 170 °C, pečeme dozlatova, vyzkoušíme špejlí.