Ovocný koláč s vanilkovou polevou

64
- reklama -

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
180 g moučkového cukru
50 g rozpuštěného másla
4 vejce
asi 400g drobného ovoce
Poleva:
500 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100-150 g cukru

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustší puding. Cukru použijeme jak máme rádi nebo podle kyselosti ovoce.

  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme nejdřív cukr, pak žloutky, mouku a na konec vmícháme zchladlé rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy nebo menšího plechu, uhladíme a poklademe ovocem (ostružiny, borůvky, rybíz, jahody).

  3. Na ovoce opatrně rozetřeme uvařený puding (já použila vanilmix: 100g vanilmixu na 300ml vody, ale bylo to málo).

  4. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme asi 30 minut. Koláč krájíme až po úplném vychladnutí (kvůli pudinku).

Poznámka od kuchařky

Recet je původně z časopisu Delikatesy, ale tady uvádí dát pudink až na upečený koláč. Mě se více líbí varianta péct koláč i s pudinkem, ale nechám to na vás :-).