
Suroviny
- 200 g jáhlové mouky
- 200 g rýžové mouky
- 100 g pohankové mouky
- 50 g hladké čirokové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 1/2 lžičky Xanthanu
- 150 g cukru
- 2 prášky do pečiva
- asi 600 ml vody nebo rostlinného mléka
- 6 lžic oleje
- Na drobenku:
- 6 lžic směsi mouk (viz výše)
- 4 lžíce cukru
- 3 lžíce rostlinného tuku (Alsan, Stella)
- libovolné ovoce nakrájené na drobné kousky
Postup přípravy receptu
-
Všechny mouky důkladně promícháme. Šest lžic této směsi promícháme s cukrem a rostlinným tukem a vypracujeme drobenku.
-
Do zbývající moučné směsi vmícháme xanthan, prášek do pečiva, cukr, olej a mléko nebo vodu.
-
Krátce prošleháme ručním šlehačem a připravíme ne přilíš husté těsto. To rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
-
Poklademe drobně pokrájeným ovocem a posypeme připravenou drobenkou.
-
Pečeme při 170 °C asi 25-30 minut.
-
Po upečení koláč vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.
Poznámka od kuchařky
Množství tekutiny do těsta záleží na savosti jednotlivých mouk, je dobré přidávat tekutinu postupně. Použila jsem směs angreštu, rybízu, meruněk a letních jablek. Pokud je ovoce hodně kyselé, můžete přidat víc cukru do drobenky. Doba pečení záleží na troubě a na šťavnatosti ovoce.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.









