Suroviny
6 – 7 Remoska o průměru 24 cm
- 100 g moučkového cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- několik kapek citronového aroma od Dr.Oetkera nebo trochu citronové kůry z bio citronu
- 1 vejce
- špetka soli do sněhu
- 1 dl oleje
- 2 dl vody
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/3 lžičky skořice nebo méně i více – možno i vynechat úplně
- 300 g višní nebo jiného sezónního ovoce
- na vyložení formy papír na pečení a na dozdobení moučníku na talíři oslazená zakysaná smetana
- cukr
- opražené mandlové lupínky
- několik višní
- meduňka
Postup přípravy receptu
-
Z bílku a špetičky soli si ušleháme pevný sníh.
-
Žloutek, citronové aroma, zhruba 1 – 2 lžíce vody z už odměřených 2 dl si prošleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí, vodu, vše smícháme dohromady a nakonec už jemně vmícháme sníh.
-
Formu remosky si vyložíme papírem na pečení a vlijeme do ní těsto. Aby nám papír lépe držel, tak si odstřihnutý kus můžeme zmuchlat do koule a formu vyložit. Pokud nemáme papír, tak musíme formu vymazat tukem a vysypat např. hrubou moukou. Papír je ale lepší.
-
Poklademe vypeckovanými višněmi nebo jiným ovocem, přiklopíme a pečeme 40 minut.
-
Příště bych dala do formy polovinu těsta, na to ovoce a zbytek těsta a ještě na povrch ovoce. Bylo to tak psáno i v receptu, ale těsto se mi zdálo dost řídké a myslela jsem, že višně propadnou ke dnu. Nepropadly vůbec.
-
Po upečení topné těleso odklopíme, chvíli necháme a pak koláč vyndáme z formy na mřížku. Odstraníme papír na pečení, pocukrujeme, nakrájíme a na talíři dozdobíme dle své fantazie nebo necháme jen jako řezy.
Poznámka od kuchařky
Recept je přizpůsobený pro menší remosku Originál.
Zdroj receptu: Žena a kuchyně, nyní se časopis jmenuje Kuchyně. Recept je mírně poupravený.
Kdo nemá remosku, upeče v nějaké vhodné formě v troubě.
Další mé recepty najdete zde: http://www.merylas.estranky.cz/