Suroviny
16 porcí
- těsto na 2 korpusy
- 4 vejce
- 2 hrnky cukr krupice
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 sáček prášek do pečiva
- Krém:
- 250 ml mléka
- 4 polévkové lžíce hrubé mouky
- 200 g cukru moučka
- 250 g másla
- Ovoce dle chuti – zde jsou:
- jahody
- meruňky
- blumy modré
- nektarinky
- hroznové víno
- jablko
- kiwi
- citrónová šťáva
- želatina: např. Dortové želé Dr. Oetker – 2 ks
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Celá vejce ušleháme s cukrem a postupně za stálého šlehání přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Těsto dáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy na ovocný koláč (s prohlubní). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 35 – 40 min. Necháme vychladnout a pak vyklopíme.
-
Krém: Z mouky a mléka uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem a postupně za stálého šlehání přidáváme vychladlou kaši. Krém natřeme na korpus (vystačí na 2 ks).
-
Na krém nandáme ovoce dle libosti a momentální dostupnosti. Ovoce, jehož řez je vidět, potřeme citrónovou šťávou (aby nezhnědlo).
-
Želatinu připravíme dle návodu, necháme mírně zchladnout a lžící postupně poléváme ovoce.
-
Celý dort necháme ztuhnout a vychladit.
Poznámka od kuchařky
Dělám každý rok mámě k narozeninám, protože ona nejí klasické dorty.