![Ovocný dort jako z CrossCafé_5ff6f5eaf28b1.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/ovocny-dort-jako-z-crosscafe_5ff6f5eadfa40.jpeg)
- reklama -
Suroviny
12 porcí
- Těsto:
- 200 g BeBe sušenek
- 110 g másla
- 2 lžičky rýžového (datlového, javorového,…) sirupu
- Náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 400 g žervé nebo lučiny
- 200 g cukru moučka
- 1 vanilinový cukr
- 1,5 želatinového ztužovače
- 150 ml vlažné vody
- Želé:
- 1,5 malinového kompotu (cca 500 g)
- 2 balíčky čirého želé (RUF)
Postup přípravy receptu
-
Nadrtíme sušenky, promícháme s rozpuštěným máslem a sirupem, napěchujeme do dortové formy vyložené pečicím papírem, dáme do lednice utuhnout.
-
Mezitím vyšleháme smetanu, přidáme cukr, vanilinový cukr a žervé (lučinu) a vyšleháme hladký krém. Ve větší misce metličkou ručně vyšleháme 1,5 želatinového ztužovače se 150 ml vlažné vody (cca půl minuty) a postupně do ztužovače přidáváme krém. Nalijeme na těsto a necháme v lednici zatuhnout.
-
Do hrnce vylijeme kompot (včetně šťávy), přidáme 2 sáčky želé a přivedeme k varu. Necháme vychladnout, vlažné želé vylijeme na dort. Necháme aspoň 4 hodiny tuhnout v lednici.
Poznámka od kuchařky
Dobrá je také kombinace malinového a borůvkového kompotu.
Kuchařka: anniette