
Suroviny
- Těsto:
- 4 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 1/2 prášku do pečiva
- 6 lžic horké vody
- Krém:
- 1 pudink bez vaření Créme Olé
- 300 ml mléka
- 50 g másla
- Ovocná vrstva:
- višně nebo jiné ovoce
- 1 ovocný pudink
- 1 pol. lžíce cukru (dle kyselosti ovoce)
- voda
- džem
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s horkou vodou a cukrem do světlé pěny, lehce přimícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků a nakonec prosátou mouku s práškem do pečiva.
-
Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem do růžova, až se povrch piškotu nelepí.
-
Pudink na krém si připravíme dle návodu na zadní straně obalu, nakonec vmícháme změklé máslo a vyšleháme krém.
-
Upečený a vychladlý plát piškotového těsta si překrojíme na 2 části, jednu pomažeme krémem a druhou přitiskneme na krém. Vrchní část pomažeme džemem.
-
Na ovocnou vrstvu si vypeckujeme višně a zachycujeme z nich šťávu. Doplníme jí vodou na 400 ml, trochu odebereme na rozmíchání pudinku, zavaříme klasický pudink a osladíme.
-
Když už se pudink vaří, přisypeme ovoce a asi 1 – 2 minuty povaříme společně. Necháme trochu prochladnout, aby ovocná vrstva nesjížděla z povrchu moučníku. Pak lžící na namazaný džem klademe ovocnou vrstvu.
-
Necháme prochladnout a rozležet.
-
Krájíme nahřátým nožem na jednotlivé řezy.
Poznámka od kuchařky
Moučník na obrázku je dělaný z kompotovaných višní a jahodového pudinku, ale může se použít jakékoliv ovoce nebo mražená dřeň. Pro vylepšení chuti můžete v samém závěru vaření k ovoci přidat trochu griotky nebo rumu.
Místo krému můžete dát jen šlehačku nebo jakýkoliv jiný krém např. z receptů Hrk hrk. Krém tento moučník velmi zjemňuje.
Moučník není sladký a je velmi osvěžující.









