Ovocné kuře na pálence se sýrovou krustou

50
- reklama -

Suroviny
4 porce

4-5 kuřecích stehen vykostěných
4 jablka
2 cibule
máslo (na pánev a do zapékací misky)
1 lžička přírodního třtinového cukru
1-2 lžíce slivovice
5 lžic smetany
4-5 lžic strouhanky (nejlépe kukuřičné)
20 dkg sýru ementál
sůl
pepř
špetka tymiánu

Postup přípravy receptu

  1. Na másle orestujeme na klínky nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené jablka a ještě spolu restujeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Samostatně na másle rychle orestujeme vykostěná na naporcovaná stehna z obou stran. Přidáme třtinový cukr, promícháme a necháme zkaramelizovat.

  3. Přidáme cibuli s jablky, osolíme, opepříme, pokapeme pálenkou, promícháme a chviličku na pánvi podusíme, aby se vůně pěkně spojily.

  4. Vše přendáme do máslem vytřené zapékací misky, polijeme smetanou, posypeme směsí strouhaného sýra, strouhanky a tymiánu.

  5. Pečeme nejdříve zakryté na 180°C, ke konci odkryté, dokud se neupeče pěkná krustička.

  6. Kuře se nepodlévá, o veškerou šťávičku se postarají jablka.

Poznámka od kuchařky

Jablkových variant na kuře jsem pár našla, přidávám do podobných.

Nejblíže je recept Isahu, zvažovala jsem přidání fotky, ale tuším, že Isahu pozměnila právě tento originál receptu, který mě zaujal, tak si dovolím jej dát samostatně, množství surovin jsem si trochu přizpůsobila.(Doufám, že se Isahu nezlobíš)

Všechny uvedené ingredience dělají kuře velmi jemné chuti a pálenka po odpaření kuře lehce a příjemně ovoní.