Suroviny
- Těsto:
- 270 g hladké mouky
- 180 g másla
- 90 g cukru moučka
- 1 žloutek
- Krém:
- 500 g tvarohu
- 400 g zakysané smetany
- 1 smetana na šlehání (36%)
- 3 lžíce cukru
- aroma mandlové Dr. Oetker (pár kapek)
- libovolné ovoce
- želatina Dr. Oetker
- 100 g kvalitní hořké čokolády
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, změklého másla pokojové teploty, žloutku a moučkového cukru vypracujeme hladké těsto a necháme ho hodinu v lednici odležet.
-
Těsto vyválíme na 3-5 mm silný plát, vykrojíme kolečka (velikost podle toho, jaké máme formičky), vtlačíme do formiček a dáme péct do předehřáté trouby na 160 °C asi tak 10-15 minut (hlídáme).
-
Mezitím v robotu ušleháme tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a aroma. Po chvilce přidáme šlehačku a necháme míchat dál, až krém trochu zhoustne a je krásně hladký.
-
Než se krém ušlehá, rozpustíme ve vodní lázni čokoládu.
-
Část krému (na ovocné koláčky) odebereme a do zbývající části přidáme rozpuštěnou čokoládu a ještě chvíli mícháme.
Košíčky naplníme krémem, uhladíme a dáme na pár hodin do lednice ztuhnout (já nechávám přes noc). -
Druhý den připravíme želatinu, podle návodu na obalu,ovocné koláčky poklademe ovocem a přelijeme želatinou.
Čokoládové košíčky pouze nazdobíme dle své fantazie.
Poznámka od kuchařky
Je to jednoduchý, rychlý a velice dobrý koláček, s možností mnoha variant.