
Suroviny
- 1 telecí srdce (cca 900 g)
- 350 g kořenové zeleniny (ideálně čerstvou, já použila pytlík mražené směsi pod svíčkovou)
- 200 ml suchého červeného vína (Merlot)
- pepř čtyř barev
- rozmarýn
- tymián
- chilli vločky
- sůl – množství dle vlastní chuti
- 1 bílá cibule
- 2 stroužky česneku
- tuk na restování
- 180 ml zakysané smetany
Postup přípravy receptu
-
Srdce rozpůlíme a velmi pečlivě očistíme od tuku, krevních sraženin apod.
-
V misce si smícháme koření a sůl – je lépe méně, dokořenit se dá vždy. Směs vetřeme do srdce ze všech stran a na chvilku odložíme.
-
Oloupanou cibuli nakrájíme na větší, hrubší kousky, stroužky česneku na plátky.
-
Na pánvi si rozpálíme tuk a cibuli s česnekem zpěníme, až začnou vonět, vhodíme tam maso a orestujeme zprudka po obou stranách.
-
Do Pomalého hrnce dáme na dno zeleninu, pak směs cibule, česneku a masa z pánve. Zalijeme vínem. Dusíme na High, (2.stupeň) 2,5 hodiny.
-
Asi 15 minut před koncem maso vyndáme, ve smetaně rozmícháme trochu vydušené šťávy. Vlijeme do hrnce, vrátíme zpět maso a dodusíme do zhoustnutí.
-
Srdíčko nakrájíme na tenké plátky. Podáváme se zeleninou, můžeme s bramborem, těstovinami, nebo i jen s pečivem.
Mně osobně stačí jen ta zelenina.