Ovíněné švestky

45
- reklama -

Suroviny
cca 5 menších skleniček

1 l červeného vína
5 lžic cukru
šťávu z 1 citrónu
kousek celé skořice
2 hřebíčky
hvězdička badyánu
1 kg zralých švestek

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme redukci z vína a koření: víno nalijeme do hrnce, přidáme cukr, citr šťávu a koření a vaříme tak dlouho, dokud tekutina nezačne houstnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Poté přidáme oprané a vypeckované švestky a společne mírným varem „táhneme“ asi 5 minut.

  3. Následně švestičky vybereme na cedník, necháme odkapat a scezenou tekutinu vrátíme do hrnce. Dále redukujeme, až má šťáva v hrnci konzistenci sirupu.

  4. Švestky naskládáme do nahřátých skleniček a zalijeme svařenou šťávou.

  5. Skleničky zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a v této poloze necháme obsah vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Jedná se o experiment, nevím, jak dlouho takto upravené švestičky vydrží, možná by to chtělo ještě je krátce sterilizovat…ale nedělala jsem to, protože počítám s tím, že u nás hodně rachle zmizí a tudíž se nestačí zkazit. Je to totiž šíííleně dobré, jak samotné, tak v poháru např. se šlehačkou, zmrzlinou, tvarohovým krémem..

částečně jsem se inspirovala tímto výtečným receptem, jen jsem rozvar trochu upravila http://www.toprecepty.cz/recept/28815-svestky-kore…