Suroviny
cca 5 menších skleniček
- 1 l červeného vína
- 5 lžic cukru
- šťávu z 1 citrónu
- kousek celé skořice
- 2 hřebíčky
- hvězdička badyánu
- 1 kg zralých švestek
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme redukci z vína a koření: víno nalijeme do hrnce, přidáme cukr, citr šťávu a koření a vaříme tak dlouho, dokud tekutina nezačne houstnout.
-
Poté přidáme oprané a vypeckované švestky a společne mírným varem „táhneme“ asi 5 minut.
-
Následně švestičky vybereme na cedník, necháme odkapat a scezenou tekutinu vrátíme do hrnce. Dále redukujeme, až má šťáva v hrnci konzistenci sirupu.
-
Švestky naskládáme do nahřátých skleniček a zalijeme svařenou šťávou.
-
Skleničky zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a v této poloze necháme obsah vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Jedná se o experiment, nevím, jak dlouho takto upravené švestičky vydrží, možná by to chtělo ještě je krátce sterilizovat…ale nedělala jsem to, protože počítám s tím, že u nás hodně rachle zmizí a tudíž se nestačí zkazit. Je to totiž šíííleně dobré, jak samotné, tak v poháru např. se šlehačkou, zmrzlinou, tvarohovým krémem..
částečně jsem se inspirovala tímto výtečným receptem, jen jsem rozvar trochu upravila http://www.toprecepty.cz/recept/28815-svestky-kore…