Ovesná kaše (overnight oats) bez mléka, cukru, základní recept

292
- reklama -

Suroviny
1 porce

30 g jemných ovesných vloček
90 g ovesných vloček
730 ml vody (630 + 100)
Poměr vody: vloček 5,8-6
mohou být jen ovesné vločky asi 280 ml
Volitelně:
6 g umletého máku
2 KL slunečnicových semínek
1/3 KL mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Namočit vločky zalitím vodou (630 ml) přes noc.
    V teplých dnech vhodné ponechat v ledničce (chladničce).
    Jinak mohou vločky začít kvasit. Může být použitá jiná, než kovová nádoba.

  2. Vařit vločky na mírném plameni proti připalování. Po začátku varu promíchat od krajů ke středu.
    Přidávat další vodu – pro udržení těsně pod varem (úspora energie) zhruba po 1-2 PL.
    Mírně vařit, míchat hlavně u dna, pouze bublat, 20-25 minut.
    Jemné vločky vytváří kašovitější složení, pouze ovesné vločky tvoří hrubší výsledek.
    Var je ukončený, když voda viditelně zhoustne. Množství přidané vody dle chuti.

  3. Po uvaření přidat volitelné.
    Osobně v tenké vrstvě mák, asi 2 vrchovaté KL. Výše slunečnicová semínka a skořice.
    Míchat od kraje, překrýt vrstvu máku vrstvou kaše od kraje pro rychlejší promíchání.

Poznámka od kuchařky

České vločky je dobré kontrolovat na barvu – bílo-žlutá, světle žlutá.

Pokud je žluto-hnědá, nebo světle hnědá, je silné chemické hnojení (postřiky) rozeznatelné i podle zápachu.

Následují zažívací potíže, důvod k reklamaci zbylých vloček.

Upozornění:

V kombinaci s dalším jídlem během dne obsahujícím stejné množství krup je dosažena dolní doporučená hodnota příjmu vlákniny pro dospělého na den. Lze zkontrolovat podle výživových údajů na balení potravin.

! Jelikož jde o obilovinu, je vhodné namočení předem, podobně jako u krup, rýže.

Nutné vždy uvařit. Člověk nemůže jíst tepelně neupravené obilí, nemá potřebné trávicí enzymy.

Kombinace lepek – laktóza (obilí – mléko apod.) jsou nejhorší kombinace pro trávení.

Příkladem jsou ovesné vločky + mléko, kornout smetanové zmrzliny (složky mléka bez fermentace)

Autor osobně opakovaně zažil neznámé střevní křeče, při zpětném pohledu z mléčné laktózy.

Z tohoto důvodu je vynechané mléko.