Suroviny
1 porce
- 30 g jemných ovesných vloček
- 90 g ovesných vloček
- 730 ml vody (630 + 100)
- Poměr vody: vloček 5,8-6
- mohou být jen ovesné vločky asi 280 ml
- Volitelně:
- 6 g umletého máku
- 2 KL slunečnicových semínek
- 1/3 KL mleté skořice
Postup přípravy receptu
-
Namočit vločky zalitím vodou (630 ml) přes noc.
V teplých dnech vhodné ponechat v ledničce (chladničce).
Jinak mohou vločky začít kvasit. Může být použitá jiná, než kovová nádoba. -
Vařit vločky na mírném plameni proti připalování. Po začátku varu promíchat od krajů ke středu.
Přidávat další vodu – pro udržení těsně pod varem (úspora energie) zhruba po 1-2 PL.
Mírně vařit, míchat hlavně u dna, pouze bublat, 20-25 minut.
Jemné vločky vytváří kašovitější složení, pouze ovesné vločky tvoří hrubší výsledek.
Var je ukončený, když voda viditelně zhoustne. Množství přidané vody dle chuti. -
Po uvaření přidat volitelné.
Osobně v tenké vrstvě mák, asi 2 vrchovaté KL. Výše slunečnicová semínka a skořice.
Míchat od kraje, překrýt vrstvu máku vrstvou kaše od kraje pro rychlejší promíchání.
Poznámka od kuchařky
České vločky je dobré kontrolovat na barvu – bílo-žlutá, světle žlutá.
Pokud je žluto-hnědá, nebo světle hnědá, je silné chemické hnojení (postřiky) rozeznatelné i podle zápachu.
Následují zažívací potíže, důvod k reklamaci zbylých vloček.
Upozornění:
V kombinaci s dalším jídlem během dne obsahujícím stejné množství krup je dosažena dolní doporučená hodnota příjmu vlákniny pro dospělého na den. Lze zkontrolovat podle výživových údajů na balení potravin.
! Jelikož jde o obilovinu, je vhodné namočení předem, podobně jako u krup, rýže.
Nutné vždy uvařit. Člověk nemůže jíst tepelně neupravené obilí, nemá potřebné trávicí enzymy.
Kombinace lepek – laktóza (obilí – mléko apod.) jsou nejhorší kombinace pro trávení.
Příkladem jsou ovesné vločky + mléko, kornout smetanové zmrzliny (složky mléka bez fermentace)
Autor osobně opakovaně zažil neznámé střevní křeče, při zpětném pohledu z mléčné laktózy.
Z tohoto důvodu je vynechané mléko.









