Ostružinový kynutý věnec

44
- reklama -

Suroviny
2 věnce

Těsto:
(suroviny jsem dala do domácí pekárny na program Těsto v pořadí tekuté, sypké)
125 ml mléka
7 g sušeného droždí
55 g cukru krupice
4 lžíce rozpuštěného másla + trochu na potření
1 žloutek
vanilkový extrakt
340 g hladké mouky
2 špetky soli
Náplň:
čerstvé ostružiny
1 mascarpone ( 250g)
citronová kůra z jednoho citronu
1 vanilkový cukr
cukr krupice podle chuti (cca 80 g)
1 vejce
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Těsto je nejlépe připravit večer a nechat ho přes noc v chladničce. Mělo by odležet min. 4 hodiny.
    Těsto po vykynutí v pekárně vyjmeme, propracujeme, zformujeme do bochánku, potřeme máslem a zabalíme do potravinové folie. Vložíme do misky a necháme v chladničce. Před přípravou vyjmeme z lednice a necháme prohřát na pokojovou teplotu.


    Zobrazit celý recept

  2. Na krém smícháme mascarpone s cukry a citronovou kůrou. Když je krém hladký, vmícháme vejce.
    Těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na pomoučené ploše na plát cca 40 x 20 cm. Posypeme zlehka strouhankou, potřeme krémem (ne až do krajů) a k jednomu z delších krajů vyrovnáme ostružiny (viz. obrázek). Stočíme opatrně do rolády, švem dolů přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a stočíme do kruhu. Konce spojíme. Necháme kynout ještě cca hodinu.

  3. Poté potřeme zbylým bílkem, nastříháme svrchu nůžkami asi po 2-3 cm a mírně prsty rozevřeme.
    Vložíme do trouby rozpálené na 170°C. Pekla jsem oba plechy najednou, jeden dáme do spodní třetiny a druhý do horní. Jakmile horní věnec zezlátne, prohodíme je. Pečeme 30-35 minut.
    Občas ze zářezů troška náplně vyteče, ale to není na škodu.

Poznámka od kuchařky

Inspiroval mne recept v Apetitu, těsto jsem převzala doslova, náplň jsem upravila. Původně tam byly maliny a v krému philadelpia nebo lučina, nebyl tam vanilkový cukr a citronová kůra. Takže každý ať se rozhodne, kterou variantu vyzkouší.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/