
Suroviny
- 120 g jáhlové mouky
- 120 g rýžové mouky
- 120 g pohankové mouky
- 100 g bramborového škrobu nebo kukuřičného škrobu
- 50 g šáchorové mouky
- 120 g cukru
- 4 lžíce oleje
- 1 jablko
- 1,5 prášku do pečiva
- 1/2 lžičky xanthanu
- 1 lžíce psyllia
- 380 ml vody
- ostružiny
Postup přípravy receptu
-
Všechny sypké suroviny promícháme, přidáme najemno nastrouhané jablko, olej a vodu a krátce prošleháme.
-
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a posypeme ostružinami.
-
Pečeme při 160°C asi 25 minut, až se těsto přestane lepit na špejli.
-
Upečený koláč necháme krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil a nesrazil.
Poznámka od kuchařky
Šáchor (zemní mandle, tygří ořechy) je skvělou náhražkou ořechů pro všechny alergiky. Celé hlízky připomínají seschlý lískový oříšek, jedí se čerstvé nebo pražené, často se melou na vločky nebo moučku a používají se všude tam, kde běžné ořechy. Kromě toho, že dobře chutnají, dodávají našemu tělu vlákninu, rutin, vitamin E a spoustu dalších prospěšných látek. Šáchorovou mouku (mletý šáchor) je k zakoupení u firmy Adveni Medical a v prodejnách zdravé výživy. I když jeho cena je vyšší, vřele doporučuju ochutnat!
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.