![Ostružinový koláč s mandlemi_5ff91bdc2a065.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/ostruzinovy-kolac-s-mandlemi_5ff91bdc194f4.jpeg)
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 žloutky
- 1 sáček sušeného droždí Dr.Oetker (7 g)
- špetka soli
- cca 2,5 dcl vlažného mléka
- cca 1 dcl oleje
- 15 dkg tvrdého tvarohu
- zakysaná smetana malá
- hnědý cukr
- pudink vanilkový (prášek)
- hrst sekaných mandlí
- ostružiny
- cca 10 dkg hrubé mouky
- 10 dkg másla
- 10 dkg hnědého cukru
- 2 hrsti ovesných vloček
- 2 hrsti sekaných mandlí
- (asi 10 čokoládou plněných dvoubarevných trubiček)
Postup přípravy receptu
-
Do mouky rozmícháte sůl, sušené droždí, cukr, přidáte žloutky, mléko, trochu promícháte, nakonec přidejte olej a vymíchejte klasické kynuté těsto. Můžete samozřejmě i jiné, které máte osvědčené.
-
Na teple přikryté necháte vykynout – přiznávám, že když netopím, dávám v nekovové míse zabalené do utěrky do MW, na nejnižší stupeň na cca 2-3 minuty, jen aby se trochu zahřálo.
-
Mezitím, než těsto vykyne, si připravte drobenku z másla, hrubé mouky a hnědého cukru, měla by mít konzistenci vlhkého písku. Pak do ní vmíchejte ovesné vločky, sekané mandle a lehce zamíchejte rozlámané trubičky.
-
Vykynuté těsto rozválíte či vymačkáte na velký plech a potřete směsí z nahrubo nastrouhaného tvrdého tvarohu, zakysanky, pudinkového prášku, mandlí a hnědého cukru.
-
Pokud použijete jako já ostružiny, cukru se nebojte, jsou dost kyselé a než důkladně zesládnou, stačí upadnout do trávy.
-
Tvaroh pokryjte ostružinami a posypte hustě drobenkou. V horkovzdušné troubě předehřáté na cca 160°C bude do dvaceti minut hotový.