
Suroviny
- 500 g ostružin
- 500 g jablek (1:1)
- trocha vody
- 220 g cukru
- 3 g kyseliny citronové
Postup přípravy receptu
-
Jablkům pouze vyřízneme jaderník a okolí stopky, pak je i se slupkou je nakrájíme na menší kousky (já jsem použila starší zavařená strouhaná jablka). Ostružiny opatrně opereme.
-
Všechno ovoce mírně podlijeme vodou a rozvaříme, poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme vystřít sítem (přes cedník) – zachytí se v něm případné větší kousky.
-
Odvážíme, přidáme cukr, kyselinu citronovou a dobře rozmícháme. Pak už jen naplníme do zavařovaček a asi 25 min zaváříme při 80°C. Ředíme až při otevření sklenice.
Poznámka od kuchařky
– spotřebujete do něj i kyselé ostružiny, kterým v této době chybí sluníčko na to, aby zesládly
– můžete si po otevření naředit podle vlastní chutě
– chuť jablek v džusu poznat není, je opravdu ostružinový
– není moc sladký, je plný vlákniny, která vám pročistí střeva a pomůže při trávení a pak i při jejich další, následné činnosti :-))