
Suroviny
7 skleniček
- 1 l šťávy z ostružin (již prolisované)
- 100 ml vody
- 1 kg cukr krystal
- 2-3 lžičky kyseliny citrónové
- 1 dcl Amaretta
- 1x 2:1 Želírfix nebo 1x Pectogel
Postup přípravy receptu
-
Ostružiny propláchneme přes cedník studenou vodou a odšťavňovačem prolisujeme na šťávu. Přes odšťavňovač klidně projedu i 6x (o to více získám šťávy). Nechám odstát v lednici i do druhého dne. Druhý den je to tuhé jako hotová marmeláda, ale při vaření je z toho opět tekutá konzistence.
-
Do hrnce si nalijeme šťávu, přidáme vodu, 1 kg cukru, 2-3 lžičky kyseliny citrónové, 1dcl Amaretta a Pectogel nebo Želírfix. Vše přivedeme k varu a povaříme cca 5 minut.
-
Cca 7 skleniček vypláchnutých Amarettem včetně víčka vrchovatíme ještě horkou marmeládou. Po uzavření otočíme víčkem dolů a necháme trochu vychladnout. Jakmile jsou ještě trochu vlažné obrátíme a skladujeme.
Poznámka od kuchařky
Zkoušela jsem s Želírfixem. Alkohol by měl dodat marmeládě jemně mandlovou chuť, ale lze vynechat nebo použít jiný likér.