Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

102
- reklama -

Suroviny
8 porcí

2 hrnky polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
1/2 hrnku oleje
1 kypřící prášek do pečiva
1 hrnek mléka Alpro soya
ovoce ( téměř jakékoliv dle potřeby )

Postup přípravy receptu

  1. Mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr (s oblibou dávám hnědý) a vanilkový cukr promísíme.

  2. Přidáme rozšlehaná vajíčka s rostlinným olejem, mléko, pro nemocné intolerancí bílkovin či laktózy použiji jakékoliv jiné mléko !!!(Alpro soya), které snáší.

  3. Pro zdravé lidi lze samozřejmě použít mléko kravské.

  4. Promícháme a zhusta poklademe ovocem. Výborné jsou čerstvé švestky, mohou být i mražené či jiné ovoce.

  5. Loni se urodilo tolik ostružin na zahradě, že jsem to zkusila i s nimi, bylo to výborné.

Poznámka od kuchařky

Jelikož mám doma diabetika i alergika na veškeré kravské produkty, ať jde o bílkoviny, laktózu, navíc přibyla dieta na játra a ledviny, tento recept doporučuji i ostatním stejně postiženým dietou.

Lze totiž lehce obměnit suroviny dle jakékoliv diety. Místo cukru dávám sladilo, které jsem si blíbila, ale momentálně si nevzpomenu na název (prodává jediná Norma – jinde jsem ho ještě neviděla), je výborné, sice dražší, stejně moc cukru nedávám, recepty na cukru spíš šidím a od pravého moučkového cukru je téměř k nerozeznání).

Stejně u ostatních cukrů pro diabetiky platí, že sladí 3x více než normální rafinovaný cukr.

Ovoce lze posypat drobenkou (tu dělám nikoliv z másla, ale Ramy, Hery, či tuku, který dcera snese, jindy posypu jen skořicovým cukrem.

Buchta je velmi rychlá, dobrá, jednoduchá a variabilní, proto ji v nelehkém výběru diet velmi oceňuji. Tento moučník je jednoduchý, rychlý, málo pracný a obměnitelný.

Lze přidat i kakao…

Recepty pro dietáře mne naučily hodně přemýšlet, kombinovat, nahrazovat něčím jiným a pěkně si cvičím fantazii.