Osso buco s rajčatovou šťávou

51
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 ks „osso buco“ – telecí kližka s morkovou kostí
mletý pepř
sůl
hladká mouka
1 velká cibule
50 g másla
2 lžíce olivového oleje
300 ml drcených rajčat
1/4 l bílého vína
1/4 l hovězího vývaru
Na gremolatu :
svazek plocholisté petrželky
kůra z jednoho citronu
2 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Porce masa po obvodu nasekáme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce.


    Zobrazit celý recept

  2. Na oleji maso osmahneme dozlatova z obou stran a přendáme do pekáčku s vyšším okrajem. Na 2 porce jsem použila formu na lasagne.

  3. Do výpeku po mase vložíme máslo. Na kostičky nakrájenou cibulku na něm pozvolna osmahneme do sklovita, šťávu opepříme, podlijeme vínem, necháme odpařit a poté přidáme rajčata a vývar.

  4. Tímto rajčatovým rozvarem zalijeme maso, přiklopíme a při 170 °C pečeme 1,5−2 hodiny.

  5. Petrželku a česnek nasekáme najemno a spolu s citronovou kůrou vložíme k měkkému masu a ještě 5 minut propečeme.

Poznámka od kuchařky

Recept je podle ,,Kluků v akci „. Měla jsem mladé vyzrálé maso z farmy (stáří kusu 14 měsíců), pekla jsem téměř 2 hodiny včetně závěrečné gremolaty.

Jako přílohu jsem zvolila brambory, šťáva je díky morku v kosti hodně vydatná.