Suroviny
2 porce
- 2 ks „osso buco“ – telecí kližka s morkovou kostí
- mletý pepř
- sůl
- hladká mouka
- 1 velká cibule
- 50 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 ml drcených rajčat
- 1/4 l bílého vína
- 1/4 l hovězího vývaru
- Na gremolatu :
- svazek plocholisté petrželky
- kůra z jednoho citronu
- 2 stroužky česneku
Postup přípravy receptu
-
Porce masa po obvodu nasekáme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
-
Na oleji maso osmahneme dozlatova z obou stran a přendáme do pekáčku s vyšším okrajem. Na 2 porce jsem použila formu na lasagne.
-
Do výpeku po mase vložíme máslo. Na kostičky nakrájenou cibulku na něm pozvolna osmahneme do sklovita, šťávu opepříme, podlijeme vínem, necháme odpařit a poté přidáme rajčata a vývar.
-
Tímto rajčatovým rozvarem zalijeme maso, přiklopíme a při 170 °C pečeme 1,5−2 hodiny.
-
Petrželku a česnek nasekáme najemno a spolu s citronovou kůrou vložíme k měkkému masu a ještě 5 minut propečeme.
Poznámka od kuchařky
Recept je podle ,,Kluků v akci „. Měla jsem mladé vyzrálé maso z farmy (stáří kusu 14 měsíců), pekla jsem téměř 2 hodiny včetně závěrečné gremolaty.
Jako přílohu jsem zvolila brambory, šťáva je díky morku v kosti hodně vydatná.