Suroviny
12 porcí
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce jedlé sody
- 3 lžíce mletých oříšků
- 3 vejce
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 3/4 hrnku rostlinného oleje
- 3 lžíce rumu
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 1 hrnek rozinek
- máslo na vymazání formy
- sušenky či piškoty na vysypání formy
- Poleva:
- celá hořká čokoláda a 2 lžíce másla
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme do mísy a smícháme se sodou a mletými oříšky. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, pak přilijeme olej s rumem a vše zlehka promícháme.
-
Sypkou směs spojíme s tekutými ingrediencemi a přidáme smetanu, kterou jsme vyšlehali do tuha s rozinkami (ty jsme přidali, až když byla šlehačka ušlehaná).
Formu na koláč jsem vymazal máslem a vysypal nadrcenými piškoty, následně jsem je vyplnil připraveným těstem a koláč jsem pekl ve vyhřáté troubě na horkovzduch 160 stupňů asi 40 minut. -
Čokoládu jsem si rozpustil na vodní lázní a promíchal s připraveným máslem, nalil ji na povrch vychladlého koláče, ozdobil posypkami a nechal ztuhnout.
Poznámka od kuchařky
Tento recept jsem kombinoval s nasekanými mandlemi, kokosem a dělal jsem jej i ze žitné mouky.