Suroviny
podle velikosti krájení
- 2-3 tabulky čokolády
- 120 g másla nebo Hery
- lžička másla na polevu
- 2 lžíce holandského kakaa
- 200 g cukru krupice
- lžička vanilkového aroma
- 3 velká vejce
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- 30 – 40 ml smetany ke šlehání 33%
- cca 70 g jemně mletých oříšků
Postup přípravy receptu
-
Malý plech si lehce vymažeme tukem a přilepíme na něj pečící papír.
-
Ve vodní lázni rozehřejeme 150 g čokolády (1,5 tabulky) spolu s máslem.
-
Do rozpuštěné čokoládové směsi zamícháme kakao, cukr a vanilkové aroma.
-
Pak vmícháme vejce – jedno po druhém pořádně zašleháme.
-
Pak vmícháme mouku a sůl – opět řádně zašleháme. Nakonec přimícháme 100 g (1 tabulku) nasekané čokolády a 50 g mletých oříšků. (Pokud chceme trochu ušetřit, tak tuto tabulku nasekané čokolády vynecháme.)
-
Hutnou hmotu dáme do formy a pečeme cca 15 minut asi na 150°C – podle typu trouby. Správně upečené brownies by mělo mít křupavou kůrčičku, ale uvnitř by mělo být ještě ,,neupečené“.
-
Upečený korpus necháme vychladnout a připravíme si čoko-polevu.
-
Smetanu a lžičku másla necháme rozpustit na střední teplotě – necháme dojít k varu.
-
Poté smetanou polijeme 50 g (půl tabulky) nasekané čokolády, chvilku necháme stát, pak promícháme dohladka a zalijeme jí moučník.
-
Nakonec pocukrujeme“ zbytkem ořechů:-)
Poznámka od kuchařky
Tento moučník jistě uspokojí pravé čokoholiky :D. Je poměrně dost sladký, takže pokud sladíte méně – klidně uberte 50 g cukru. Vzhledově sice vypadá obyčejně, ale chuťově mě naprosto dostal! Kypřidla se do moučníku nepřidávají.