
Suroviny
- 1 střední květák
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 6 lžic oleje
- 1 lžička sladké (uzené) papriky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- ½ lžičky kurkumy
- špetka chilli koření
- ½ lžičky soli
- čerstvě nasekaná petrželka
Postup přípravy receptu
-
Do velké mísy dáme květák rozebraný na růžičky, cibuli nakrájenou na půlměsíčky a česnek na tenké plátky. Stranou v malé misce promícháme olej, papriku, římský kmín, chilli koření a sůl.
-
Připravenou marinádu nalijeme na květák a důkladně promícháme (nejlépe rukama), aby se všechny růžičky obalily. Směs pak přesypeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C.
-
Pečeme přibližně 20 minut, dokud květák mírně nezezlátne. Upečený květák posypeme čerstvě nasekanou petrželkou a ihned podáváme.
Poznámka od kuchařky
Říká se, že pečení je nejlepší tepelná úprava zeleniny, pokud z ní chcete vytáhnout maximum chuti. Miluji pečenou dýni, červenou řepu a lilek, a po vyzkoušení tohoto receptu můžu říct, že lépe upravený květák jsem snad ještě nejedla. Určitě vyzkoušejte a nebojte se použít hodně koření, k orientální kuchyni to opravdu patří.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.