
Suroviny
33 porcí
- 1 hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa (alespoň 60%)
- 1 pomerančová čokoláda
- 1 lžíce pomerančová marmeláda
- 1 lžička pomerančového oleje (viz tipy a triky)
- pomerančového likéru
Postup přípravy receptu
-
Teplovzdornou (ne nerezovou) mísu postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny. Do mísy nalámejte 2/3 obou čokolád a nechte zvolna rozpustit. Odstavte z plotny, přidejte zbylou čokoládu a míchejte do úplného rozpuštění (viz tipy a triky).
-
Do husté čokolády přidejte malého panáka pomerančového likéru – pokud ho neseženete nevadí, pralinky se bez alkoholu nakrásno obejdou. Alespoň je budou moci mlsat i děti a řidiči.
-
Nakonec přimíchejte lžíci pomerančové marmelády (doporučuji džem z červených pomerančů pro jeho výraznou, jemně nahořklou chuť) a lžičku kořeněného pomerančového oleje.
-
Vše řádně promíchejte gumovou či silikonovou stěrkou v kompaktní tmavé „těsto“.
-
Při pokojové teplotě (ne v lednici) nechte zchladnout, až hmota mírně zatuhne a bude tvárná.
-
Poté dlaněmi tvořte malé kuličky (nepravidelný tvar nevadí, naopak pak pralinky vypadají originálně) a pokládejte je na pečicí papír nebo potravinovou fólii (aby se nepřilepily k podložce).
-
Uložte do lednice na 20 minut ztuhnout (pokud hodně spěcháte, dejte je na 10 minut do mrazáku).
-
Jestli chcete mít pravidelné kuličky, vyndejte je z lednice po cca 10 minutách, kdy už jsou pralinky pevnější, ale stále tvárné. Pak je stačí znovu vyválet v rukou a pralinky se krásně zakulatí.
Uchovávejte v lednici, nebo v chladné spíži a těsně před podáváním vložte do papírových košíčků (viz tipy a triky).
Poznámka od kuchařky
Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopustup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/cokoladovo-pomera…