Orientální karbanátky s quinoou

75
- reklama -

Suroviny
3 (10 karbanátků)

cca 300 g mletého masa (použila jsem mix)
30 g červené quinoy
1 malá jarní cibulka
1 vejce
2 lžíce cizrnové mouky (případně klasické, nebo zdravěji hrašky)
1 stroužek česneku
1 lžička drceného římského kmínu (nahradit klasickým jej sice můžete, ale chuť bude zcela jiná)
sůl dle chuti
sezamová semínka dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Quinou zalijte dvojnásobným množstvím vroucí vody než je její objem (odměřte si tedy stranou v hrníčku, v mém kávovém šálku je quinoy zhruba do poloviny, čili zalila jsem jedním celým) a cca 15 minut povařte.

  2. Odstavte stranou a nechte vychládnout.

  3. Poté přidejte mleté maso, vejce, nasekanou jarní cibulku, utřený česnek, cizrnovou mouku, koření a dosolte podle chuti.

  4. Uplácejte karbanátky, které z obou stran obalte v sezamových semíncích.

  5. Pečte v troubě rozpálené na 180°C přibližně půl hodiny, dle zkušeností s vaší troubou.

Poznámka od kuchařky

Můj tip: Pokud chcete karbanátky v bezmasé verzi, nahradila bych maso brambory či sladkými batáty.

Pokud pokrm připravujete pro děti:

– základ receptu je vhodný i pro děti před prvním rokem věku. Recept ale obsahuje aromatický římský kmín, proto jej řadím raději do vyšší kategorie. Taktéž česnek a cibulka se doporučují zařazovat až kolem jednoho roku. Pokud tedy chcete vyzkoušet recept pro mladší děti, udělejte jim placičky jen z vejce, masa a quinoy, ostatním členům rodiny dokořeňte dále podle receptu.

– taktéž sezam jako semínko může být pro děti hůře stravitelný a zařadila bych jej spíše do kategorie od 2 – 3 let, ale v receptu není až tak zásadní (i když po upečení udělá úžasnou křupavou krustičku 🙂

Mé další recepty najdete na: http://mamavkuchyni.blogspot.cz