
Suroviny
3 (10 karbanátků)
- cca 300 g mletého masa (použila jsem mix)
- 30 g červené quinoy
- 1 malá jarní cibulka
- 1 vejce
- 2 lžíce cizrnové mouky (případně klasické, nebo zdravěji hrašky)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička drceného římského kmínu (nahradit klasickým jej sice můžete, ale chuť bude zcela jiná)
- sůl dle chuti
- sezamová semínka dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Quinou zalijte dvojnásobným množstvím vroucí vody než je její objem (odměřte si tedy stranou v hrníčku, v mém kávovém šálku je quinoy zhruba do poloviny, čili zalila jsem jedním celým) a cca 15 minut povařte.
-
Odstavte stranou a nechte vychládnout.
-
Poté přidejte mleté maso, vejce, nasekanou jarní cibulku, utřený česnek, cizrnovou mouku, koření a dosolte podle chuti.
-
Uplácejte karbanátky, které z obou stran obalte v sezamových semíncích.
-
Pečte v troubě rozpálené na 180°C přibližně půl hodiny, dle zkušeností s vaší troubou.
Poznámka od kuchařky
Můj tip: Pokud chcete karbanátky v bezmasé verzi, nahradila bych maso brambory či sladkými batáty.
Pokud pokrm připravujete pro děti:
– základ receptu je vhodný i pro děti před prvním rokem věku. Recept ale obsahuje aromatický římský kmín, proto jej řadím raději do vyšší kategorie. Taktéž česnek a cibulka se doporučují zařazovat až kolem jednoho roku. Pokud tedy chcete vyzkoušet recept pro mladší děti, udělejte jim placičky jen z vejce, masa a quinoy, ostatním členům rodiny dokořeňte dále podle receptu.
– taktéž sezam jako semínko může být pro děti hůře stravitelný a zařadila bych jej spíše do kategorie od 2 – 3 let, ale v receptu není až tak zásadní (i když po upečení udělá úžasnou křupavou krustičku 🙂
Mé další recepty najdete na: http://mamavkuchyni.blogspot.cz