Suroviny
2 věnce
- Těsto:
- 1/2 hrnku (120 ml) mléka
- 1/2 hrnku (120 ml) rostlinného oleje
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 vejce lehce ušlehaná
- 1 balíček sušeného droždí
- 1/4 hrnku (60 ml) teplé vody
- 3,5-4,5 hrnku (435 g – 560 g) hladké mouky
- Náplň:
- 4 polévkové lžíce (56 g) másla rozpuštěného
- 2/3 hrnku (130 g) hnědého třtinového cukru
- 2 čajové lžičky skořice
- 150 g oblíbených nasekaných ořechů (vlašské, mandle, lískové)
- Poleva:
- 1 hrnek (125 g) moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce teplého mléka
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup přípravy receptu
-
Těsto:
-
1. Droždí rozpustíme v 60 ml teplé vody. Promícháme a odložíme stranou.
-
2. Mléko ohřejeme skoro k bodu varu a potom v hluboké míse kuchyňského robotu smícháme s olejem, cukrem a solí. Promícháme a nakonec přidáme vejce. (Pozor, aby směs před přidáním vejce nebyla už horká, abychom vejce neuvařili!).
-
3. Přidáme směs droždí s moukou a promícháme.
-
4. Postupně přidáváme mouku a hněteme (buď v kuchyňském robotu nebo ručně). Nejdříve přidáme 375 g a potom už přidáváme vždy jen 50 g. Uhněteme vláčné těsto.
-
5. Těsto vložíme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout, cca 1-2 hodiny.
-
Náplň:
-
6. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň.
-
7. V míse smícháme ořechy, hnědý cukr a skořici.
-
Dokončení:
-
8. Po vykynutí těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na 2 díly.
-
9. Každý díl rozválíme na obdélník velikosti 20 x 30 cm a pomažeme ho polovinou rozpuštěného másla a rozprostřeme na něj polovinu ořechové náplně.
-
10. Těsto srolujeme po delší straně a konce spojíme (uděláme věnec) a přeneseme na pečící plech vyložený pečícím papírem.
-
11. Nůžkami těsto nastřihneme (uděláme zářezy) cca 1,5 – 2 cm od sebe.
-
12. Postup opakujeme s druhou polovinou těsta.
-
13. Necháme vykynout, cca 1 hodinu.
-
14. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 20 minut, dozlatova.
-
Poleva:
-
15. V misce smícháme moučkový cukr, mléko a vanilkový extrakt. Polevou ozdobíme upečený věnec dokud je ještě lehce teplý.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz