Ořechový pletenec

169
- reklama -

Suroviny

Použijeme těsto jako na vánočku
50 dkg polohrubé mouky
10 dkg moučkového cukru
3 dkg kvasnic
10 dkg rozpuštěného vlažného másla
2 žloutky
1/2 dkg soli
1 vanilkový cukr
1 lžička prášku do pečiva
citrónová kůra
necelou 1/4 litru vlažného mléka
rozinky
vajíčko na potření
spařené, oloupané a nasekané mandle na posypání
Náplň
15 dkg mletých ořechů
5 dkg rozinek
0,5 dcl rumu
5 dkg kandované pomerančové kůry
1 dcl mléka
8 dkg cukru (krupice)
1 vanilkový cukr
3 dkg másla
2-3 lžíce strouhanky
1 lžička mleté skořice
(Cukrová poleva)
4 lžíce moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
Obě suroviny smícháme

Postup přípravy receptu

  1. Příprava náplně – rozinky spaříme horkou vodou, vodu slijeme, necháme okapat a pokropíme je rumem.

  2. Kandovanou pomerančovou kůru nasekáme nadrobno.

  3. Mléko svaříme s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem a máslem. Za stálého míchání do mléka přisypeme ořechy a strouhanku a chvíli povaříme.

  4. Po odstavení z plotny přidáme skořici, rozinky a kandovanou kůru.

  5. Promícháme a necháme vychladit.

  6. Po vykynutí těsto rozválíme do tvaru obdélníku (na tloušťku asi 1 cm) u, na něj rozetřeme ořechovou náplň a svineme jako závin.

  7. Položíme na plech vyložený pečicím papírem.

  8. Nyní rozřízneme závin podélně v polovině a oba vzniklé prameny zapleteme. Při zaplétání dáváme pramen tak, aby řezná plocha byla vždy nahoře.

  9. Pletenec přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

  10. Pak upečeme.

  11. Po upečení ještě horký pletenec potřeme cukrovou polevou a necháme vychladnout.