
Suroviny
- Použijeme těsto jako na vánočku
- 50 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg moučkového cukru
- 3 dkg kvasnic
- 10 dkg rozpuštěného vlažného másla
- 2 žloutky
- 1/2 dkg soli
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička prášku do pečiva
- citrónová kůra
- necelou 1/4 litru vlažného mléka
- rozinky
- vajíčko na potření
- spařené, oloupané a nasekané mandle na posypání
- Náplň
- 15 dkg mletých ořechů
- 5 dkg rozinek
- 0,5 dcl rumu
- 5 dkg kandované pomerančové kůry
- 1 dcl mléka
- 8 dkg cukru (krupice)
- 1 vanilkový cukr
- 3 dkg másla
- 2-3 lžíce strouhanky
- 1 lžička mleté skořice
- (Cukrová poleva)
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- Obě suroviny smícháme
Postup přípravy receptu
-
Příprava náplně – rozinky spaříme horkou vodou, vodu slijeme, necháme okapat a pokropíme je rumem.
-
Kandovanou pomerančovou kůru nasekáme nadrobno.
-
Mléko svaříme s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem a máslem. Za stálého míchání do mléka přisypeme ořechy a strouhanku a chvíli povaříme.
-
Po odstavení z plotny přidáme skořici, rozinky a kandovanou kůru.
-
Promícháme a necháme vychladit.
-
Po vykynutí těsto rozválíme do tvaru obdélníku (na tloušťku asi 1 cm) u, na něj rozetřeme ořechovou náplň a svineme jako závin.
-
Položíme na plech vyložený pečicím papírem.
-
Nyní rozřízneme závin podélně v polovině a oba vzniklé prameny zapleteme. Při zaplétání dáváme pramen tak, aby řezná plocha byla vždy nahoře.
-
Pletenec přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
-
Pak upečeme.
-
Po upečení ještě horký pletenec potřeme cukrovou polevou a necháme vychladnout.