
Suroviny
- Korpus:
- 4 vejce
- 260 g cukru krupice
- 200 g hrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 10 PL studené vody
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1/2 prášku do pečiva
- Krém:
- 0,5 l mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 200 g cukru krupice
- 1/2 másla
- vanilkový cukr
- Marcipán:
- 150 g sušeného mléka (polotučné)
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- mandlové aroma
- 3-4 lžíce vody
- potravinářské barvivo (prášek, gel)
Postup přípravy receptu
-
Zapneme si troubu na 180°C. Do mísy dáme žloutky, cukr krupici, vanilkový cukr a vyšleháme. Bílky ušleháme a přidáme ke žloutkům.
-
Přisypeme ořechy, opatrně promícháme a postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a po lžících přidáváme vodu. Důkladně, ale jemně promícháme.
-
Těsto nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme cca 45 min(záleží na troubě).
-
Z mléka, pudinku a cukru uvaříme hustý pudink. Během chladnutí promícháváme nebo posypeme vanilkovým cukrem, aby se nám neudělal škraloup.
-
Marcipánovou hmotu uděláme smícháním všech ingrediencí kromě vody, kterou do hmoty přidáváme postupně. S vodou opatrně, aby vám hmota neztuhla.
-
Potom podle potřeby přimícháváme barvy. Části hmoty se kterými zrovna nepracujete, ukládejte do igelitového sáčku, aby neosychaly.
Poznámka od kuchařky
Potahované dorty dělám teprve asi dva roky, tak nejsou nijak dokonalé :-). Jednou jsem zkoušela potáhnout marcipánem s marshmallownů podle receptu od Hella ( http://www.toprecepty.cz/recept/6542-marcipan-z-ma… ), dobře se s ním pracovalo, ale je extra sladký a nevypadá tak dobře (je matný).









