Ořechový dort podle M. Janků-Sandtnerové

211
- reklama -

Suroviny

300 g vlašských ořechů
50 g dětských piškotů
200 g cukru
10 vajec
100 g čokolády
1 KL mleté kávy
1 vanilkový cukr (v originále „tlučená vanilka“)
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Vymažu a vysypu formu. Velké dorty dělám pouze v „ráfku“, vespod potaženém papírem a ty nevysypávám.

  2. Nastrouhám na mlýnku dohromady ořechy, piškoty a čokoládu (rozlámaná čokoláda se lépe mele, když ji strouháte společně), k tomu přidám 1 KL MLETÉ zrnkové kávy a špetku soli (v originále není sůl uvedena).

  3. Bílky s troškou cukru vyšlehám dohusta.

  4. Žloutky s cukrem ušlehám do bíla.

  5. Do ušlehaných žloutků zamíchám POSTUPNĚ sypkou směs i část sněhu tak, aby z toho nebyl „beton“, nakonec zlehka zbytek sněhu.

  6. Vyklopím do formy a natáhnu k obvodu formy.

  7. Vložím do trouby vyhřáté na 190°C a až těsto vyběhne, snížím teplotu asi na 160°C; nepřikrývám, peču „na oko“, záleží na množství těsta. Zkouším špejlí až nelepí.

  8. Poznámka: Janků dort plní zavařeninou. Sandtnerová potahuje čokoládou a zdobí ořechy. Já plním nastavovaným čokoládovým krémem, potahuji netuhnoucí čokoládou a zdobím želé. Od jisté doby sníh šlehám z nahřátých bílků (je to rychlejší postup). Lepivost-nelepivost špejle testuji na rtu, ale nikomu to neříkejte!

Poznámka od kuchařky

Zdroj:

V podstatě jsem opsal komentář http://www.labuznik.cz/recept/orechovy-dort-velmi-…

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…