Suroviny
- 1 listové těsto
- 1 vejce na potření
- mouka na vál
- Ořechová náplň:
- cca 1,5 hrnku ořechů pomlet
- 1 celý vanilkový cukr
- rozinky
- mléko – vše smíchat, mléko přidat tak, aby byla směs hustá, ne tekutá a na mírném ohni směs chvíli mícháme, aby se nepřipálilo a dáme vychladit
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto rozválíme na tři pruhy a rádýlkem nakrájíme asi 8 cm pruhy.
-
Doprostřed podélně poklademe ořechovou náplň, přehneme, spoje přitlačíme k sobě, položíme na vál a celý váleček přehneme přes spoj, aby byl dole.
-
Rádýlkem na vnější straně (tak kde není spoj, jinak by se při pečení rozevíraly) rozkrájíme do hřebínku.
-
Potřeme rozšlehaným vejcem a na pečícím papíře ohneme do tvaru rohlíčku a pečeme asi 20-25 min. na 200 stupňů dozlatova.
-
Vychlazené posypeme moučkovým cukrem, protože celkově nemají moc cukru.
Poznámka od kuchařky
Tento recept dělám dlouhá léta, a právě z listového těsta, jelikož je to rychlovka=bleskovka s náplní ořechovou nebo makovou. Dělávám ráda na delší cesty, vydrží dlouho křehké.
Všechny recepty jsem podrobně projela, dobrůtek z list.těsta je tady hodně, šneků taktéž.Hřebeny jsem našla, ale jen z dělaného těsta. Dávám proto jako inspiraci na použití list. těsta zase trochu jinak.
Jelikož jsem je pekla zase jako rychlovku, tak foto není podle mých představ, proto budu ráda, pokud vyzkoušíte a přidáte Vaši fotku.